Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Banskej Štiavnici sa začal 6. ročník filmového seminára 4 živly

Dušan Hanák Foto: TASR

Podujatie uzatvorí projekcia legendárneho československého filmu 322 režiséra Dušana Hanáka.

Banská Štiavnica 24. februára (TASR) - V Banskej Štiavnici sa dnes začína 6. ročník Zimného filmového seminára 4 živly venovaný téme osud. Podujatie pomyselne otvorí neverejná projekcia slovenského filmu Hotel Úsvit, ktorý premietnu 4 živly v spolupráci s projektom Dokument na kolesách študentom štiavnického Gymnázia Andreja Kmeťa.

"So študentmi a študentkami príde diskutovať aj režisérka filmu, Mária Rumanová, ktorá v piatok večer uvedie film aj na verejnom premietaní v miestnom kine. 4 živly tak uvedú jej režisérsky debut v slovenskej predpremiére," informoval PR manažér festivalu Peter Gašparík.

Dnešný deň bude na podujatí patriť aj oceňovaniu najkvalitnejších experimentálnych diel súťaže Iné vízie SK. 4 živly sú jej organizátormi spolu s magazínom Kinečko a Přehlídkou filmové animace a současného umění v Olomouci. V kinosále a neskôr aj v štiavnickej galérii Schemnitz spoločne predstavia výber diel balansujúcich na pomedzí filmu, videoartu, animácie a výtvarného umenia, spomedzi ktorých odborná porota vyberie jedno víťazné.

"Sobota (25. 2) sa bude niesť v znamení silných filmových výpovedí, medzi ktorými nájdu návštevníci aj premiérové premietanie digitalizovanej kópie výnimočného československého filmu Taký je život (1929) režiséra Carla Junghansa," priblížil Gašparík.

Filmová teoretička Eva Filová pre 4 živly zostavila a osobne uvedie výber krátkometrážnych archívnych filmov domácej produkcie, venovaných tohtoročnej téme osud. Neskoro večer budú môcť návštevníci a návštevníčky zakončiť svoj program napríklad na koncerte pesničkára s pseudonymom Postman, ktorý príde do Banskej Štiavnice z Ukrajiny.

V nedeľu (26. 2.) predpoludním pripravili 4 živly Raňajky s Martinom Kollárom. Uznávaný fotograf a filmár predstaví dva zo svojich fotografických projektov, ktoré majú k téme filmového seminára blízko. Séria Field Trip zachytáva súčasný Izrael, poznačený históriou plnou konfliktov, projekt Provisional Arrangement je venovaný fenoménu dočasnosti – veciam či situáciám, ktoré sú na ňu odsúdené.

Popoludní si bude môcť publikum seminára pozrieť maďarský dokument Kainove deti (2014), ktorý po 4 živloch prinesie do slovenských kín medzinárodná distribučná platforma KineDok. V poradí 6. ročník podujatia uzatvorí projekcia legendárneho československého filmu 322 režiséra Dušana Hanáka.