Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V barcelonskej katedrále zaznelo Verdiho Requiem na počesť Caballé

Na snímke Montserrat Caballé. Foto: TASR/AP

Montserrat Caballé sa stala celosvetovo známou v polovici 60. rokov. Caballéovej soprán bol všeobecne považovaný za jeden z najznámejších operných hlasov v histórii.

Barcelona 17. novembra (TASR) - V gotickej Katedrále sv. Kríža a sv. Eulálie v Barcelone sa v sobotu uskutočnila spomienka na španielsku opernú speváčku Montserrat Caballé, ktorá zomrela 6. októbra vo veku 85 rokov.

Ako informoval portál CatalanNews, na podujatí, ktoré zorganizovala rodina sopranistky, sa zúčastnilo približne 600 hostí vrátane katalánskej ministerky kultúry Laury Borrasovej a ministrov španielskej vlády Meritxell Batetovej a Josého Guiraa.

Spomienkovému obradu predsedal barcelonský arcibiskup Joan Josep Omella, ktorý Caballé opísal ako "diskrétnu a peknú ženu, ktorá mala zmierlivú povahu a priniesla svoj úsmev všade, kam vkročila."

Pocta zahŕňala aj Requiem od Giuseppeho Verdiho v podaní orchestra zboru opery barcelonského Gran Teatre del Liceu. Sólové party spievali Ainhoa Artetová, Anna Larsonová, Nikolai Schukoff a Alexander Vinogradov.

Montserrat Caballé sa stala celosvetovo známou v polovici 60. rokov. Caballéovej soprán bol všeobecne považovaný za jeden z najznámejších operných hlasov v histórii.

V roku 1987 sa preslávila aj v oblasti populárnej hudby, keď s britským rockovým spevákom Freddiem Mercurym naspievala dueto Barcelona, ktoré sa neskôr stalo oficiálnou hymnou letných olympijských hier v Barcelone.

Spievala aj dve skladby na albume El Greco skladateľa Vangelisa, ktorý je venovaný slávnemu maliarovi gréckeho pôvodu.

Venovala sa aj rôznym charitatívnym akciám. Patrila medzi veľvyslancov dobrej vôle UNESCO a založila nadáciu pre barcelonské deti v núdzi. Caballéovej umelecká kariéra trvala viac ako 50 rokov a diva počas nej dosiahla medzinárodné úspechy.

Speváčka, občianskym menom María de Montserrat Bibiana Concepción Caballé i Folch, mala so španielskym tenoristom Bernabém Martím, za ktorého sa vydala v roku 1964, dve deti.