Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

V Bratislave a Banskej Bystrici štartuje Ekotopfilm - Envirofilm

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Do súťaže sa tento rok prihlásilo 1691 filmov z celého sveta, zastúpený je Nepál, Srí Lanka, Čina, USA, Taiwan, Litva i Hong Kong. Slovensko reprezentuje päť snímok.

Bratislava 25. septembra (TASR) - V Bratislave a v Banskej Bystrici sa v pondelok začína Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm - Envirofilm. Jubilejný 50. ročník prinesie svetové filmové premiéry, zahraničných hostí i krátky film vytvorený umelou inteligenciou. Potrvá do 29. septembra.

Do súťaže sa tento rok prihlásilo 1691 filmov z celého sveta, zastúpený je Nepál, Srí Lanka, Čina, USA, Taiwan, Litva i Hong Kong. Slovensko reprezentuje päť snímok. "Tento rok sa prihlásili absolútne protipóly filmovej tvorby. Na jednej strane sú to autentické dokumenty, ktoré vznikali v divočine bez mobilného signálu, a na druhej strane je to napríklad film vytvorený umelou inteligenciou," hovorí programová riaditeľka festivalu Alena Janáči. Podčiarkuje, že dielo tohto druhu premietne festival prvýkrát v jeho histórii. "Experimentálny film Breath Posledný nádych človeka na Zemi je o ľudskej bytosti, ktorá sa rozkladá a recykluje," priblížila Janáči.

Na návštevníkov festivalu čaká výber filmov v piatich kategóriách: Za poznaním prírody - prírodovedné a prírodopisné filmy, Úspešné príbehy, O čom treba hovoriť, Krátke filmy a kategória venovaná deťom. V programe figuruje niekoľko svetových premiér a vyše 40 slovenských premiér.

Organizátori zvlášť upozorňujú na zahraničný film Život na ostrove Mohéli od slovenského režiséra Martina Kováča. Dokument rozpráva o ľuďoch a ich spolužití s prírodou na komorskom ostrove Mohéli vo východnej Afrike. "Je to cesta suchozemskými a morskými ekosystémami tohto neznámeho ostrova, na ktorej sa stretávame s miestnymi obyvateľmi, skúmame ich vzťah k prírode a odhaľujeme životne dôležité problémy, ktorým čelia, od straty vody, znečistenia, odlesňovania až po nadmerný rybolov. Vďaka kombinácii znalostí domorodcov a výskumu francúzskych vedcov sa diskutuje o nových spôsoboch, ako pomôcť obnoviť a zachovať miestne morské ekosystémy a zároveň udržať miestne komunity," prezradila Janáči.

Zo širokej programovej ponuky upozorňuje aj na "jeden z najočarujúcejších filmov, dielo Divoká Argentína - Krajina vody". "Divák uvidí nielen nádherné zábery prírody, ale aj dopad prírodných katastrof na tento raj na zemi. Uvidíme a uvedomíme si, ako všetko so všetkých súvisí," dodala programová riaditeľka festivalu.

Vstup je voľný. Viac informácií získajú záujemcovia na ekotopfilm.sk a sociálnych sieťach festivalu.