Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Bratislave je výstava fotografií o čs. pilotoch v perutiach

V roku 1922 sa narodil v Boržome (Gruzínsko) vojenský pilot, veliteľ perute Royal Air Force (RAF) OTTO SMIK, ktorý patril medzi najlepších slovenských letcov vo Veľkej Británii počas 2. svetovej vojny. Zomrel 28.11.1944 v Zwolle (Holandsko). Foto: TASR/Jozef Ďurník

Vyše 70 čiernobielych záberov z obdobia 2. svetovej vojny dokumentuje účasť československých letcov v jednotkách britskej Royal Air Force (RAF).

Bratislava 6. mája (TASR) – V Múzeu mesta Bratislavy (MMB) je výstava fotografií Perute od českého autora Ladislava Sitenského. Vyše 70 čiernobielych záberov z obdobia 2. svetovej vojny dokumentuje účasť československých letcov v jednotkách britskej Royal Air Force (RAF). Expozícia je na počesť dvojnásobného výročia: 70 rokov od skončenia 2. svetovej vojny a 75 rokov od vzniku československých perutí RAF.

"Pre mňa je toto stretnutie s československými dejinami cez fotografie jednej z najvýznamnejších kapitol našej histórie. Výstava potvrdzuje, že naši vojaci bojovali v cudzích krajinách za našu slobodu. Je poctou našim letcom," uviedla na dnešnej vernisáži veľvyslankyňa Českej republiky na Slovensku Livia Klausová, ktorá nad výstavou prevzala záštitu.

Generál Milan Píka ocenil Sitenského fotografovanie, ktorý veľmi prispel do našej pamäti. Pripomenul tiež spôsob formovania našich vojenských jednotiek vo Veľkej Británii aj ich množstvo. "Bojovalo tam 1504 československých občanov, z nich 488 padlo, 147 letcov sa tam oženilo. Po návrate do vlasti po oslobodení sme mnohí boli perzekvovaní. Ja som dvojnásobný generál a dvojnásobný veterán," povedal priamy účastník jednotky RAF.

Sitenského vnučka Andela Kándlová v úlohe kurátorky výstavy pripomenula vojenskú fotografickú dráhu vyštudovaného architekta. Ešte ako študent architektúry získal štipendium do Paríža. "Po obsadení Paríža Nemcami sa rozhodol opustiť krajinu. Kúpil si fotoaparát a na lodi odišiel do Veľkej Británie. Tam veľa fotografoval, bol mechanik lietadiel a chcel sa stať pilotom. Mal odporúčanie stať sa pilotom, ale veliteľ mu to nedovolil. Povedal mu, že pilotov má veľa, ale fotografa iba jedného. Sitenský nefotil hrôzy vojny. Lietadlá v oblakoch a iné zábery vyzerajú poeticky," konštatovala kurátorka.

Vo výbere umeleckých a zároveň autentických fotografii na výstave sa začína autorov príbeh nalodením vo francúzskom Port Verdes na anglickú loď Apapu 24. júna 1940. Stal sa členom 312. stíhacej perute Letectva Spojeného kráľovstva a fotografie sú z jej činnosti, nechýbajú ani portréty letcov. Obrazy spestrujú vo vitrínach vojenské zbrane, oceľové prilby, sivá uniforma pilota, hnedá uniforma príslušníka československej zahraničnej armády vo Veľkej Británii a iné exponáty.

Ladislav Sitenský (1919–2009) patril k hlavným českým fotografom 2. svetovej vojny. Už v roku 1939 nafotil príchod okupantov do Prahy. Z Francúzska išiel spomínanou loďou do Liverpoolu a potom na základňu RAF v Duxfordu. Zachytil boje na západnom fronte, kde mal na starosti fotografické služby. Bol držiteľom mnohých vysokých vojenských vyznamenaní a prestížnych umeleckých ocenení.

Na výstave sa podieľa České centrum v Bratislave a potrvá do 16. augusta.