Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

V Bratislave otvorili výstavu fotografií Ľuboša Kotlára

Foto:

Výstavu organizuje Nadácia SLOVAK PRESS PHOTO ako súčasť ocenenia MLADÝ TALENT ROKA, ktorého držiteľom sa v r. 2016 stal Ľuboš Kotlár.

Bratislava, 28. januára (Teraz.sk) - V piatok 27. januára sa v galérii Nadácie SLOVAK PRESS PHOTO v Zichyho paláci na Ventúrskej 9 v Bratislave uskutočnila Výstavu organizuje Nadácia SLOVAK PRESS PHOTO ako súčasť ocenenia MLADÝ TALENT ROKA, ktorého držiteľom sa v r. 2016 stal Ľuboš Kotlár.

Výstavu organizuje Nadácia SLOVAK PRESS PHOTO ako súčasť ocenenia MLADÝ TALENT ROKA, ktorého držiteľom sa v r. 2016 stal Ľuboš Kotlár.

Toto prestížne ocenenie porota v rámci súťaže novinárskej fotografie SLOVAK PRESS PHOTO udeľuje slovenskému fotografovi – študentovi do 25 rokov, ktorý zaujme svojou prácou prihlásenou do súťaže s prihliadnutím na jeho doterajšiu tvorbu a potenciál vytvoriť samostatnú prezentáciu.

Ľuboš Kotlár (1991, Šaľa) po absolvovaní gymnázia nastúpil v roku 2010 na vyššie odborné štúdium na Škole dizajnu v Bratislave v odbore Fotografia. Od roku 2012 študuje na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave na Katedre fotografie a nových médií. V roku 2014 absolvoval stáž na Aalto University v Helsinkách v odbore Visual Culture and Contemporary Art. Vzdelanie si príležitostne dopĺňa prostredníctvom ľudskoprávnych školení.
Vo svojej voľnej tvorbe sa zameriava najmä na problémy vyplývajúce zo súčasnej spoločensko-politickej situácie, zameriavajúc sa najmä na otázky identity, inakosti a relevantnosti jednotlivca, pričom na pozadí týchto tém stoja problémy nachádzania osobnej slobody a autenticity.

Žánrovo sa venuje prevažne inscenovanej portrétnej fotografii, typická pre jeho tvorbu je eklektická kombinácia rôznorodých vizuálnych prístupov v rámci jednej série. Intenzívne sa venuje aj módnej fotografii, pričom hlavný dôraz kladie na sociologické aspekty v jej reklamnom kontexte a z nich vyplývajúci efekt na všeobecnú verejnosť.
Svoje práce prezentoval na niekoľkých skupinových i samostatných výstavách na Slovensku i v zahraničí. Pravidelne spolupracuje s dizajnérmi, ako aj s viacerými domácimi i zahraničnými divadlami.

V súťaži SLOVAK PRESS PHOTO 2016 získal aj 3. miesto v kategórii Svet umenia a šoubiznisu.

Nadácia SLOVAK PRESS PHOTO vznikla koncom roka 2015 za účelom podpory tvorcov slovenskej obrazovej žurnalistiky, predovšetkým mladých fotografov, fotožurnalistov a videotvorcov, študentov škôl zameraných na obrazovú žurnalistiku, dokumentárnu a fotografickú tvorbu, ale aj záujemcov o túto oblasť všetkých vekových kategórií, s cieľom pozdvihnúť kvalitu obrazovej žurnalistiky a mediálnu gramotnosť organizovaním výstav, súťaží, workshopov, prednášok, vzdelávacích kurzov a pod.