Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Bratislave padla posledná klapka Hřebejkovej Učiteľky

Český režisér Jan Hřebejk si trúfol na film v slovenskej produkcii Foto: TASR/Michal Svítok

Bratislava 2. septembra (TASR) - Je to vôbec prvýkrát, čo tento významný filmový tvorca pripravuje film v majoritne slovenskej produkcii a s väčšinovou účasťou slovenských hercov.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Počas uplynulého víkendu sa v Bratislave po troch týždňoch skončilo hlavné nakrúcanie filmu Učiteľka, ktorý v slovenskej metropole natáčal český režisér Jan Hřebejk. Je to vôbec prvýkrát, čo tento významný filmový tvorca pripravuje film v majoritne slovenskej produkcii a s väčšinovou účasťou slovenských hercov.

Film podľa scenára Petra Jarchovského sa nakrúcal v rôznych priestoroch starej budovy a v štúdiách RTVS v Mlynskej doline, ale aj v telocvični na Sokolskej ul., v Petržalke na Kopčianskej či v galérii Danubiana. Jeho príbeh sa odohráva v roku 1983. V predmestskej základnej škole sa stretáva riaditeľka s rodičmi detí jednej z tried. Hľadajú spolu spôsob, ako sa zbaviť učiteľky, bezdetnej vdovy po vysokom armádnom dôstojníkovi. Z priebehu rodičovskej schôdzky postupne vyplynie, akým spôsobom si učiteľka podrobuje rodiny svojich žiakov a manipuluje celým okolím.

"Náš film je samozrejme podobenstvo, ale nesmie sa tak za žiadnych okolností tváriť! Hlavne nenápadne...," komentoval snímku Jan Hřebejk, ktorý si celý pobyt v Bratislave a nakrúcanie pochvaľoval. "Bolo veľmi príjemné a ja verím, že práve sila talentu zúčastnených hercov spôsobí, že film bude veľmi autentický a uveriteľný. A že sa nám v ňom pri ďalšej práci v strižni podarí udržať správny pomer toho dramatického, vážneho aj humorného."

Hřebejk si do hlavnej úlohy učiteľky Drazdíkovej vybral Zuzanu Mauréry. "Zaujalo ma, že tá moja učiteľka má skutočný predobraz v realite, tak ako celý príbeh okolo. Či film zaujme, sa ešte len uvidí, každopádne ukazovať manipuláciu - skrytú či očividnú - a schopnosť, respektíve hlavne neschopnosť na ňu reagovať, je aktuálne a dôležité vždy," uviedla s tým, že táto postava je pre ňu zaujímavá v prvom rade preto, že je záporná. "Teda v očiach diváka. Ja si ju ako herečka musím obhájiť, inak sa to zahrať nedá."

Silnou stránkou režijnej práce Jana Hřebejka je jeho schopnosť pracovať s hercami tak, aby ich prejav bol pravdivý a hlavne spolu tvoril vyrovnaný a autenticky pôsobiaci celok. "Hřebejkov talent pracovať s hercami sa v mojich očiach ukázal ako trochu paradoxný - nechal ma totiž robiť to, čo som si sama 'nachystala'. Nestáva sa to často, že mi režisér až takto úplne dôveruje, respektíve, že nemá potrebu prerábať ma. Mám pocit, že si o to pedantnejšie premýšľa obsadenie a vyberá hercov na castingu, aby mal potom menej práce na pľaci," zhodnotila Mauréry spoluprácu s režisérom a ešte dodala: "Vždy len tak nenápadne prišiel a pošepol nejakú malú radu na vylepšenie. Dokázal dať tomu môjmu stvárneniu postavy ešte o niečo odvážnejšiu podobu. A to ma bavilo."

Okrem Zuzany Mauréry sa v hlavných úlohách predstavia Peter Bebjak, Zuzana Konečná, Csongor Kassai, Attila Mokos, Éva Bandor a Martin Havelka. Film by mal byť dokončený na jar 2016. Vzniká ako slovensko-česká koprodukcia. Jeho hlavným partnerom je RTVS. Producentom je PubRes, koproducentom česká spoločnosť Offside Men, podporil ho Audiovizuálny fond SR a do projektu vstúpila i Česká televízia. TASR informovala Ľuba Orechovská zo spoločnosti PubRes.