Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Bratislave sa po prvý raz predstaví Doshisha University Orchestra

Na snímke koncert japonský symfonický orchester Doshisha University Orchestra. Foto: The Prague Concert

Doshisha University Orchestra tvorí 120 študentov prevažne z univerzity Doshisha v meste Kjóto.

Bratislava 3. marca (TASR) - Japonský symfonický orchester Doshisha University Orchestra, ktorého dirigentom je Hiroyuki Odano, po prvý raz vystúpi na Slovensku.

Členovia tohto umeleckého telesa, pôsobiaceho pri jednej z najprestížnejších kresťanských škôl v Japonsku v meste Kjóto, uvedú v stredu 9. marca o 18.00 h v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Bratislave japonsko-európsky program. Návštevníci si v ich podaní vypočujú diela európskych skladateľov Antonína Dvořáka (Karneval, predohra) a Johannesa Brahmsa (Symfónia č.2 D dur). Japonskú tvorbu bude reprezentovať symfonická poéma Gloriosa (Gururiyoza), jej autorom je Yasuhide Ito (nar.1960).

Organizátorom koncertu je Slovenská filharmónia v spolupráci s občianskym združením Ars ante portas Bratislava. Európske turné orchestra zabezpečuje agentúra The Prague Concert.

"Počas obdobia Edo (1603-1868), keď vládol šogunát Tokugawa, bolo kresťanstvo v Japonsku zakázané. Mnohí japonskí kresťania prešli do podzemia a boli známi ako 'kakure kirišitan', čiže skrytí kresťania. Japonskí kresťania, ktorí si zachovali vieru, spievali svoje chválospevy tak, že opätovne aranžovali pôvodné melódie. Mnohé z textov týchto chválospevov boli japonizované, ako napríklad slovo 'Gururiyoza', odvodené od latinského výrazu 'gloriosa' s významom sláva," vysvetlil predstaviteľ Ars ante portas, o.z., Ján Juráš.

"Majstrovské dielo Gloriosa (Gururiyoza) pozostáva z troch viet: Oratio (Modlitba), ktorá je skomponovaná na základe témy gregoriánskeho chorálu, druhá časť Cantus (Pieseň) je založená na Choráli sv. Jána, ktorý spievali skrytí kresťania, a základom tretej vety Dies Festus (Slávnostné dni) sú motívy melódie japonskej ľudovej piesne Nagasaki Bura-Bura Buši," uviedol Juráš. Súčasne dodal, že toto dielo bolo pôvodne skomponované pre orchester dychových nástrojov. Prvým uvedením orchestrálnej verzie poverili štátny filharmonický orchester Kyoto Civic Philharmonic, premiéra sa uskutočnila v apríli 1999. Pôvodná orchestrálna verzia bola neskôr úplne prepracovaná a napísaná pre švajčiarsky symfonický orchester Aargauer Symphony Orchestra a táto premiéra sa uskutočnila 2. marca 2008.

Doshisha University Orchestra tvorí 120 študentov prevažne z univerzity Doshisha v meste Kjóto. Orchester založil Makizo Nakagawa a jeho prvé vystúpenie sa uskutočnilo v roku 1925. Reputácia orchestra sa neustále zvyšovala. V roku 1980 uskutočnil svoje prvé zahraničné turné do USA. Odvtedy orchester realizoval viackrát zámorské turné a navštívil napríklad Nemecko, Českú republiku, Maďarsko a ďalšie krajiny.