Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: V Bibiane možno zábavne porovnávať ilúziu so skutočnosťou

Na snímke veľká interaktívna výstava OKOHRA v Medzinárodnom dome pre deti Bibiana v Bratislave 9. marca 2017. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na viacerých tematických okruhoch objavia okoklam rôznymi okohrami v priestore. Ohmatajú si, čo vidia plošne a pritom je to priestorové aj naopak.

Bratislava 9. marca (TASR) – Interaktívnu výstavu nielen pre deti s názvom Okohra pripravila bratislavská Bibiana. Jej záhadnú zvedavosť prezrádza jedna časť expozície: Čo oko vidí a je celkom inak. Čo oko nevidí a je to tam.

"Naším zámerom bolo deťom a rodičom predstaviť rôzne klamy, ktoré oči vidia a mozog prijíma inakšie, ako je to v skutočnosti. Môžu si pozrieť ilúzie a potom ich naozaj vyskúšať a ohmatať," na dnešnej tlačovej konferencii uviedla autorka výtvarno-priestorového riešenia výstavy Soňa Sadilková.



Návštevníci expozície na druhom poschodí môžu spoznať aj overiť, čo všetko a ako spôsobuje zrakové ilúzie. Na viacerých tematických okruhoch objavia okoklam rôznymi okohrami v priestore. Ohmatajú si, čo vidia plošne a pritom je to priestorové aj naopak, oboznámia sa s videním či nevidením určitej farby, s ilúziou na barokovej kupole kostola. Geometrickými okohrami si overia vlastný odhad, zistia ako oko klame či mačka beží a ako dieťa môže lietať.



Vyskúšajú si rozhýbanie obrázkov a veci, ktoré sa nehýbu, uvidia či je väčšie pero alebo socha Schöne Náciho, aj ako sa trikom kamarát môže vmestiť do fľaše. Budú premýšľať, či na obraze vidia ryby alebo vtákov, na inom výtvarnom diele môžu hľadať tváre ľudí, zvieratá, zámok i strašidlá, na ďalšom koniec schodiska. V krajine krivých zrkadiel sa môžu stať neviditeľným, meniť postavu aj pobudnúť na streche Slovenského národného divadla.

"Dieťa vstúpi do výstavy a stáva sa prieskumníkom. Texty ho nabádajú na overovanie toho, čo jeho oči vidia a inštalácia mu umožňuje nahliadnuť a ohmatať skutočnosť. Jednoduchá grafika neodpútava jeho pozornosť a grafické prvky ho prirodzene navigujú, kde sa má postaviť a kam sa pozrieť, aby bola videná ilúzia čo najdokonalejšia," radí scenáristka zábavnej výstavy Ľubica Pavlovičová.