Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

V bratislavskej Redute sa predstaví klavírny virtuóz É. Le Sage

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Turanovič

Koncert otvorí Faurého Nokturno č. 6 Des dur, op. 63, ktoré patrí k najvýznamnejším dielam skladateľa v rámci celej klavírnej tvorby.

Bratislava 11. marca (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pozýva do svojej Malej sály na piaty Klavírny recitál, ktorý sa uskutoční v bratislavskej Redute v utorok (12. 3.) o 19.00 h. Hosťom SF bude francúzsky klavírny virtuóz Éric Le Sage, laureát mnohých medzinárodných interpretačných súťaží, víťaz Medzinárodnej súťaže Roberta Schumanna v Zwickau v roku 1989. V interpretácii umelca zaznie výber zo Schumannovho klavírneho odkazu a viaceré Nokturná Gabriela Faurého. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Spresnila, že koncert otvorí Faurého Nokturno č. 6 Des dur, op. 63, ktoré patrí k najvýznamnejším dielam skladateľa v rámci celej klavírnej tvorby. "Skladbu skomponoval v lete 1894 a premiéra zaznela v tom istom roku," poznamenáva filharmónia.

V programe ďalej figuruje Schumannov klavírny cyklus Davidsbündlertänze, op. 6 (Tance Dávidových spojencov) - 18 charakteristických skladieb s rôznymi náladovými obrazmi, ktoré skladateľ skomponoval v roku 1837. "Po nich sa Éric Le Sage vráti ku klavírnej tvorbe Gabriela Faurého, zaradením jeho skladby Téma a variácie, op. 73. Spolu s Nokturnom č. 6 Des dur patria k jeho najhrávanejším klavírnym skladbám vôbec. Tému a variácie venoval svojej žiačke, priateľke, speváčke a klaviristke Thérése Roger," približuje Tolstova dielo, ktoré malo premiéru 10. decembra 1896 v londýnskej St. James Hall v podaní klaviristu Léona Delafosseho, rok po jeho skomponovaní.

Ako ďalej avizuje SF, záver klavírneho recitálu bude patriť Robertovi Schumannovi a jeho cyklu Karneval op. 9, ktorý tvorí 22 charakteristických skladieb. Skladateľ ho skomponoval v rokoch 1834 - 1835.