Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V bratislavskej Redute sa predstaví huslistka I. Trynkos

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Slovenskej filharmónii zaznie v jej interpretácii zriedka uvádzaný Koncert pre husle a orchester d mol WoO23 Roberta Schumanna, ktorý skladateľ skomponoval pre virtuóza Josepha Joachima.

Bratislava 5. marca (TASR) - Koncerty Slovenskej filharmónie (SF) sa konajú v bratislavskej Redute pravidelne vo štvrtok a v piatok o 19. h. Na začiatku marca (7. a 8. 3.) sa filharmonici predstavia pod taktovkou českého dirigenta Petra Altrichtera, ktorý od tejto koncertnej sezóny zastáva post stáleho hosťujúceho dirigenta SF. "Sólistkou večerov bude huslistka grécko-poľského pôvodu Irmina Trynkos, ktorú označil BBC Music Magazine ako 'výraznú a charizmatickú novú hviezdu s fenomenálnym talentom'," TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Irmina Trynkos často siaha po neznámych skladbách pre husle a interpretuje diela súčasných autorov, s ktorými aktívne spolupracuje. V SF zaznie v jej interpretácii zriedka uvádzaný Koncert pre husle a orchester d mol WoO23 Roberta Schumanna, ktorý skladateľ skomponoval pre virtuóza Josepha Joachima. "Joachim dielo nikdy neuviedol. Ostalo osemdesiat rokov v úplnom zabudnutí. O jeho rehabilitáciu sa postaral až slávny huslista Yehudi Menuhin," vysvetlila.

Program koncertu doplnia diela českých autorov – Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů. Symfonické variácie op. 78 skomponoval Antonín Dvořák v roku 1877. Štvrtá symfónia H 305 Bohuslava Martinů je symfóniou radosti. Skladateľ v nej oslávil koniec druhej svetovej vojny. V premiére zaznela vo Filadelfii v roku 1945, v Česku o rok neskôr pod taktovkou Rafaela Kubelíka. "Dnes patrí práve toto dielo, ktoré Martinů skomponoval v emigrácii v USA počas vojny, k najhranejším dielam skladateľa," uzavrela Tolstova.