Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V bratislavskej Umelke vystavuje kostýmový dizajn združenie Pro scena

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Výstava potrvá do 15. januára.

Bratislava 5. januára (TASR) – Slovenskí kostýmoví výtvarníci a scénografi z občianskeho združenia (OZ) Pro scena zaplnili skupinovou výstavou priestory veľkej sály galérie Umelka v Bratislave. Všetci absolvovali odbor scénického a kostýmového výtvarníctva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

"My sme slovenská scénografická spoločnosť Pro scena, OZ profesionálnych scénografov a technikov. Výstava kostýmového dizajnu Costume battle s pracovným názvom Ženy versus muži je realizovaná s podporou Fondu pre umenie. Vystavujú tri kostýmové výtvarníčky a traja výtvarníci, ktorí sa venujú aj kostýmu divadelnému, scénickému, televíznemu alebo filmovému. Každý sme mali na výber diel voľnú ruku," uviedla pre TASR členka OZ Naďa Šimunová.

Zároveň dodala, že vlani bola v Moskve veľká výstava Kostým na prelome storočí z obdobia rokov od 1990 do 2015. Medzi mnohými autormi z rôznych krajín Slovensko zastupovali svojou tvorbou tri: Ľubica Jarjabková, Sisa Zubajová a Naďa Šimunová, ktorá má teraz veľa originálnych diel na výstave v USA.

Po scénografovi Jánovi Hanákovi pokračuje v rodinnej tradícii dcéra Danica Hanáková, ktorá ako kostýmová výtvarníčka vyše 40 rokov pracuje v košickom Štátnom divadle. Tam dostala umiestenku po bratislavských štúdiách, kde ju po talentových skúškach prijali ako 17-ročnú ešte pred maturitou. "Módne návrhárstvo ma nikdy nelákalo, aj preto som sa rozhodla študovať kostýmové a scénické výtvarníctvo pre divadlo, film a televíziu. Úplne iné nároky sa kladú na kostým pri činohre, opere alebo pri balete," hovorí umelkyňa ocenená ako Košičanka roka 2005.

Bohatú prax má za sebou aj Ľubica Jarjabková, ktorá okrem príslušníkov prezidentskej čestnej stráže obliekla hercov vo filmoch Cinka Panna, Nickyho rodina, Čerešňový chlapec a iných. Podieľala sa na zahraničnom filme Dračie srdce, pracovala na množstve televíznych relácií a divadelných inscenácií.

Kostýmový a scénický výtvarník Peter Čanecký pracoval v divadlách vo Zvolene, Trnave, Martine, Nitre, na bratislavskej Novej scéne aj v Činohre a Opere Slovenského národného divadla, spolupracuje aj s pražským Národným divadlom. Od roku 1991 pôsobí ako pedagóg na Katedre scénografie Divadelnej fakulty VŠMU. Má ocenenie Dosky 2006 za najlepší kostým divadelnej sezóny za inscenáciu hry Antona P. Čechova Ivanov v Slovenskom komornom divadle v Martine. Za scénu k baletu Ivan Hrozný (Národní divadlo Brno) dostal v roku 2003 cenu za najlepšiu scénografiu od Tanečného združenia ČR a Únie tanečného umenia SR. Je autorom výpravy k 30 filmom. Za film Muzika získal cenu filmovej akadémie Slnko v sieti.

Viaceré ocenenia získal aj Josef Jelínek, ktorý okrem VŠMU absolvoval štúdium scénografie na pražskej AMU. Najmladší vystavujúci sú dvojčatá Miroslav a Jaroslav Daubravovci. Scénografiu vyštudovali v roku 2006. Odvtedy spolupracovali s Radošinským naivným divadlom a inými súbormi.

Výstava potrvá do 15. januára.