Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V bratislavskom Kine Lumiére sa začal nový festival Dni ruského filmu

Kino Lumiere Foto: TASR

Festival uzavrie 3. decembra historický životopisný film Matilda režiséra Alexeja Učiteľa.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Drámou Boľšoj sa v piatok začali v bratislavskom Kine Lumiére Dni ruského filmu. Príbeh provinčného dievčaťa, ktorej sa splnil sen a stala sa balerínou, nakrútil vlani režisér Valerij Todorovskij.

"Bola to moja prvá filmová úloha. Film veľmi realisticky približuje baletný život. Je o kráse, umení aj utrpení," na tlačovej konferencii pred uvedením viac ako dvojhodivého filmu povedala hlavná predstaviteľka Margarita Simonova, ktorá je profesionálna baletka.

V sobotu (2.12.) uvedú tohtoročný film Čas prvých. "Je o našich veľkých hrdinoch – kozmonautoch, ktorí v Rusku nie sú až takí populárni. Preto chcem prispieť k tejto všeobecnej informovanosti. Jeden z nich Alexej Leonov bol hlavný konzultant pri príprave filmu," prezradil režisér Dmitrij Kiseľov.

Je to 140-minútová dráma zo 60. rokov 20. storočia, keď vrcholí studená vojna a dve veľmoci - ZSSR a USA - súperia o nadradenosť vo vesmírnej súťaži. Na rade je výstup človeka do otvoreného priestoru. Dva týždne pred štartom exploduje skúšobná loď, nie je čas na identifikáciu príčin. A nech sú riziká obrovské, v boji o prvenstvo nemožno ustúpiť. Vojenský pilot Pavel Beljajev a jeho partner Alexej Leonov, ktorý sníva o úspechu, sú pripravení vystúpiť do neznáma. Avšak nikto si nemôže ani len predstaviť, akým problémom museli čeliť počas letu. Hrajú Jevgenij Mironov, Konstantin Chabenkij, Vladimír Iľjin a ďalší herci.

Festival uzavrie 3. decembra historický životopisný film Matilda režiséra Alexeja Učiteľa. Je tiež o balete, ako sa posledný ruský cisár zamiluje do baleríny. V hlavných úlohách sa predstavia Michalina Olszanska, Lars Eidinger a Danila Kozlovskij. Svetovú premiéru mal 26. októbra.

Podľa ruských organizátorov je to prvý ročník festivalu, ktorým chcú v Bratislave založiť tradíciu predstavovania nových kvalitných filmov.