Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

V bruselskom kultúrnom centre BOZAR budú premietať slovenské filmy

Ilustračná snímka Foto: TASR

Vo výbere okrem súčasného koprodukčného filmu Ja, Olga Hepnarová (2016) režisérskej dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda figurujú aj dve diela Dušana Hanáka.

Bratislava 30. novembra (TASR) - V kultúrnom centre BOZAR v Bruseli sa začína dnes prehliadka Brussels Cinema Days, ktorá ponúkne belgickým divákom 20 európskych filmov uvedených na prestížnych festivaloch počas uplynulého roka. V rámci nej premietnu aj tri slovenské filmy. Vo výbere okrem súčasného koprodukčného filmu Ja, Olga Hepnarová (2016) režisérskej dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda figurujú aj dve diela Dušana Hanáka. Za osobnej účasti režiséra premietnu jeho dokumenty Papierové hlavy (1995) a Obrazy starého sveta (1972).

Počas prehliadky sa uskutoční pri príležitosti 25. výročia programu MEDIA aj posledné tohtoročné Európske filmové fórum. Jeho účastníci sa budú zaoberať ideou spájania minulosti, súčasnosti a budúcnosti kinematografie, technologickým vývojom a jeho vplyvom na filmovú tvorbu i otázkou diváckej prístupnosti. Témou stretnutia má byť tiež dôležitosť úlohy žien a novej generácie filmových profesionálov. V minulosti sa fóra európskych filmových profesionálov konali na významných medzinárodných filmových festivaloch v Berlíne, Cannes či v Benátkach, na festivale animovaných filmov v Annecy alebo na festivaloch San Sebastian a Black Nights v Tallinne. Brussels Cinema Days je nesúťažná prehliadka, potrvá do 4. decembra.

Bruselské kultúrne centrum BOZAR a Belgický kráľovský archív - Cinematek uvedú aj cyklus Slovenská filmová panoráma, ktorým chcú tamojším divákom predstaviť slovenskú kinematografiu ako jednu z menej známych kinematografií stredoeurópskeho regiónu. Výber 12 filmov zostavili belgické kurátorské tímy, ktoré slovenskú kinematografiu označujú za "fascinujúcu a náruživú". V programe sú napríklad snímky Boxer (1962) Petra Solana, prelomové dielo československej novej vlny Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra, ďalej tituly Ružové sny (1976) a Ja milujem, ty miluješ (1980) Dušana Hanáka, Chodník cez Dunaj (1989) Miloslava Luthera i dva filmy z novodobej histórie slovenského filmu - poetická snímka Záhrada (1995) Martina Šulíka a hraný dokument Slepé lásky (2008) Juraja Lehotského. Najväčšie zastúpenie má tvorba Juraja Jakubiska. Cyklus projekcií Slovenská filmová panoráma sa koná od 17. decembra do 20. januára 2017.

Partnermi oboch podujatí, ktoré sú súčasťou prezentácie slovenskej kinematografie v projekte SK PRES, sú Veľvyslanectvo SR v Bruseli a Slovenský filmový ústav (SFÚ).