Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Budapešti možno nazrieť do obyvačiek petržalského paneláka

Pohľad na bratislavské Nový most, na snímke v pozadí je sídlisko Petržalka. Foto: TASR/Oliver Paul

Výstava je súčasťou bratislavského medzinárodného festivalu Mesiac fotografie a potrvá do 20. novembra.

Bratislava 6. novembra (TASR) – Petržalku ako najväčšie panelákové sídlisko v strednej Európe predstavuje fotograf Martin Kleibl v Slovenskom inštitúte v Budapešti. Výstava je súčasťou bratislavského medzinárodného festivalu Mesiac fotografie a potrvá do 20. novembra.

"Nie sú tam len paneláky, ale aj rôzne sídliskové zákutia, príroda Petržalky a jej okolia – lužné lesy, jazerá, Dunaj. To sú fotky od roku 2006 do 2016. Jedna séria sa venuje porovnaniu stavu pred asanáciou a po nej. Mám tam sériu krajinárskych fotografií. Aj moju diplomovú prácu z Vysokej školy výtvarných umení. Volá sa Susedia a je to interaktívna obrazovka s fotografiou paneláka. Ťuknutím na jednotlivé balkóny sa dostanete do vnútra obývačky, kde sú odfotení jeho obyvatelia. Panelák má 107 bytov a do 55 sa dá nazrieť," uviedol pre TASR fotograf.

Na výstavu vybral aj najnovšie dielo s názvom Dúha. Je to veľká fotografická tapeta s rozmermi 3x2 metra, pred ktorou sa môžu návštevníci odfotiť s dúhou nad Petržalkou.

V rokoch 1973 až 1989 vznikajúce betónového petržalské sídlisko Kleibl dôverne pozná. Najmä počas vysokoškolských štúdií fotografie si začal intenzívnejšie všímať jeho špecifiká, premeny, problémy, ale aj pozitíva života. Od prostej fotodokumentácie každodenného diania sa dostal až ku konceptuálnym fotografickým polohám. Jeho bádanie sa postupne dostalo aj k skúmaniu histórie petržalského územia, zisťovaniu rôznych súvislostí, dokumentácii historických, architektonických a umeleckých pamiatok. Výsledkom toho je jeho kniha Petržalka – prekvapivý sprievodca mestskou časťou, ktorú vydal v roku 2014.