Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V centrále UNESCO v Paríži predstavili vzdelanosť a kultúru Slovenska

Dušan Jamrich, Štefan Bučko a Egon Krak počas parížskej premiéry Foto: UNESCO

Slovensko priblížil koncert Slovenského filharmonického zboru z Bratislavy a Štátneho komorného orchestra Žilina či recitácia básní Štúrovcov v podaní Dušana Jamricha a Štefana Bučka.

Paríž/Bratislava 7. októbra (TASR) – Melodramatickým dielom Egona Kráka Pútnici oslovili slovenskí umelci v utorok 6. októbra medzinárodné publikum na pôde UNESCO v Paríži. Slávnostný koncert Slovenského filharmonického zboru z Bratislavy a Štátneho komorného orchestra Žilina, doplnený recitáciou básní Štúrovcov v podaní Dušana Jamricha a Štefana Bučka, bol venovaný 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra. Prítomní sa tak mohli oboznámiť so slovenskou vzdelanosťou a kultúrou.

"Dielom autor dokázal, že poézia nemusí byť iba záležitosťou poetických soirée, ale v harmonickom spojení s hudbou dokáže pozdvihnúť vnímanie obsahu diela do mnohých dimenzií zároveň," priblížila pre TASR stála delegátka SR pri UNESCO, veľvyslankyňa Klára Novotná.
Melodramatickým dielom Egona Kráka Pútnici oslovili slovenskí umelci v utorok 6. októbra 2015 medzinárodné publikum na pôde UNESCO v Paríži. Slávnostný koncertSlovenského filharmonického zboru z Bratislavy a Štátneho komorného orchestra Žilina, doplnený recitáciou básní Štúrovcov v podaní Dušana Jamricha (na snímke vľavo) a Štefana Bučka, ktorý bol venovaný 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra. Prítomní sa tak mohli oboznámiť so slovenskou vzdelanosťou a kultúrou.
Foto: TASR/UNESCO

Podujatia sa zúčastnilo vyše 900 hostí z bohatej diplomatickej, aj krajanskej komunity, ako aj vedúce osobnosti Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru. Uskutočnilo sa pod záštitou ministra kultúry SR a generálnej riaditeľky UNESCO.

Významné slovenské výročie narodenia Ľudovíta Štúra tvorí súčasť zoznamu vzácnych svetových výročí UNESCO na listine výročí na roky 2015-2016.
Melodramatickým dielom Egona Kráka Pútnici oslovili slovenskí umelci v utorok 6. októbra 2015 medzinárodné publikum na pôde UNESCO v Paríži. Slávnostný koncert Slovenského filharmonického zboru z Bratislavy a Štátneho komorného orchestra Žilina, doplnený recitáciou básní Štúrovcov v podaní Dušana Jamricha a Štefana Bučka, ktorý bol venovaný 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra. Prítomní sa tak mohli oboznámiť so slovenskou vzdelanosťou a kultúrou.
Foto: TASR/UNESCO

Dušan Jamrich, Štefan Bučko a Egon Krak počas parížskej premiéry.
Foto: UNESCO