Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Danubiane je výstava Partenza o príbehoch emigrantov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Výstava potrvá do konca januára 2017.


Bratislava 28. októbra (TASR) – V Danubiane Meulensteen Art Museum otvorili dnes výstavu Partenza, ktorej autorkou je chorvátska fotografka a výtvarníčka Renata Poljak. Príbeh zobrazený na fotografiách, kolážach a videoprojekte je inšpirovaný životným príbehom jej prastarej mamy, ktorá žila v dedine Bol na ostrove Brač.

Prastarý otec umelkyne odišiel do Čile hľadať prácu a lepší život, ale ako mnoho iných mužov z chorvátskych ostrovov domov sa nikdy nevrátil. Zomrel na zákernú chorobu skôr, než sa za ním stihla prisťahovať manželka s dvoma deťmi. Situácia, v ktorej žijú dnešní migranti utekajúci do Európy, je podľa nej podobná tej, v akej boli kedysi, na začiatku minulého storočia, ľudia na ostrove Brač.

„Samozrejme, že dôvody, prečo utekajú teraz ľudia zo svojej krajiny v Afrike, sú rozdielne, ale jedných aj druhých spája to, že museli odísť, lebo keby zostali, čakala by ich smrť. To je rovnaký príbeh," povedala dnes pre TASR Renata Poljak.

Hlavnou myšlienkou výstavy Partenza, čo v taliančine znamená odchod, a toto slovo sa využívalo aj v chorvátskom nárečí, je podľa riaditeľa Danubiany Vincenta Polakoviča ukázať krehkosť ľudskej existencie, ovplyvňovanej politickými, ekonomickými a spoločenskými zmenami, paralelne s príbehom emigrantov, ktorý sa v dejinách neustále opakuje.

„Mal som možnosť navštíviť festival Vienna Contemporary, kde vystavovalo mnoho galérií z Európy a jedna chorvátska galéria odprezentovala viacerých chorvátskych umelcov, medzi nimi aj Renatu Poljak, čo sa mi veľmi páčilo, podarilo sa to zorganizovať, a tak môžeme v predvečer otvorenia Mesiaca fotografie v Bratislave predstaviť túto umelkyňu,“ povedal pre TASR Polakovič.

Renata Poljak, ktorá si tento rok pripomína 20. výročie začatia svojej umeleckej tvorby, sa narodila v roku 1974 v Splite, kde študovala na Akadémii výtvarných umení. Neskôr absolvovala postgraduálny študijný pobyt na E.R.B.A.N. vo Francúzsku. Práce vystavovala na samostatných aj skupinových výstavách, bienále a filmových festivaloch v Paríži, New Yorku, Montreale, Barcelone a v Chorvátsku. Získala niekoľko ocenení, medzi nimi aj cenu T-HT, jedno z najvýznamnejších ocenení súčasného chorvátskeho umenia.

Výstava Partenza v Danubiane Meulensteen Art Museum potrvá do konca januára 2017.