Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

V Danubiane otvoria výstavu Oxymoron z diel Jiřího Georga Dokoupila

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Na začiatku osemdesiatych rokov bol Dokoupil prominentný člen nemeckej neo-expresionistickej skupiny Mülheimer Freiheit, ktorú založil spolu s ďalšími piatimi umelcami.

Bratislava 28. novembra (TASR) – V Danubiane Meulensteen Art Museum otvoria v piatok 2. decembra výstavu Oxymoron z dielne česko-nemeckého výtvarného umelca Jiřího Georga Dokoupila.

Na výstave tohto svetovo renomovaného umelca budú prezentované nielen legendárne bublinové obrazy, ale aj jeden zo zatiaľ posledných projektov autora – Furniture For Fotos“, povedal dnes pre TASR riaditeľ Danubiany Vincent Polakovič.

Na začiatku osemdesiatych rokov bol Dokoupil prominentný člen nemeckej neo-expresionistickej skupiny Mülheimer Freiheit, ktorú založil spolu s ďalšími piatimi umelcami. Od jeho účasti na Documenta 7 v Kasseli v roku 1982 sa z neho stala hviezda svetového formátu. Svoju tvorbu prezentoval na medzinárodnej výstave Bienále v Benátkach, v galériách Lea Castelliho, Ileany Sonnabendovej, Davida Zwirnera v New Yorku, v umeleckých inštitúciách – Centre Georges Pompidou v Paríži, viedenskom Museu moderner Kunst Stiftung Ludwig (MUMOK), Museo Reina Sofia v Madride a Museu of Modern Art (MOMA) v New Yorku. Jeho obrazy sú zastúpené v zbierkach významných umeleckých inštitúcií, ako aj v prominentných súkromných zbierkach po celom svete.

Jiří Georg Dokoupil sa narodil v českom Krnove v roku 1954. V roku 1968 sa jeho rodina presťahovala do Kolína nad Rýnom v Nemecku, kde študoval na Academy of Fine Arts. Neskôr navštevoval výtvarné ateliéry na University of Frankfurt v Nemecku a Cooper Union v New Yorku, kde študoval pod vedením nemeckého konceptualistu Hansa Haackeho, ktorý mal významný vplyv na jeho ranú tvorbu. V osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch 20. storočia pôsobil ako hosťujúci profesor na Kunstakademie v Düsseldorfe, v Circulo de Ballas Artes v Madride a na Gesamtschule Kassel. V roku 2012 získal cenu Lovis-Corinth Price. V súčasnosti žije a pracuje striedavo v Berlíne, Madride, Riu de Janeiro a v Prahe.