Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Danubiane otvorili výstavu holandskej umelkyne Gertrud D

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Gertrud D pôsobila v začiatkoch svojej umeleckej kariéry v divadle, najprv ako herečka, neskôr ako návrhárka kostýmov a výpravy.


Bratislava 19. marca (TASR) – Prvou tohtoročnou veľkou výstavou, ktorú dnes otvorilo v Danubiane Meulensteen Art Museum v spolupráci s holandským veľvyslanectvom je "Svet Gertrud D, Panta Rhei". Výtvarníčka z Amsterdamu predstavuje v Bratislave nielen svoje obrazy, ale aj kostýmy a fotografie scén v divadle.

Ako pre TASR povedal riaditeľ Danubiany Vincent Polakovič, pre publikum bude výstava určite zaujímavá aj tým, že odhaľuje zákulisie jej tvorby, pretože málokto má možnosť sa dostať priamo do prostredia, v ktorom umelec tvorí. "Je to výstava dekoratívna, farebná, iná, než to, na čo sme boli doposiaľ zvyknutí. Je to výber Holanďanov, ktorí takéto niečo chceli na Slovensku ukázať a my sme radi, že si vybrali práve Danubianu," doplnil Polakovič.

Gertrud D pôsobila v začiatkoch svojej umeleckej kariéry v divadle, najprv ako herečka, neskôr ako návrhárka kostýmov a výpravy. "Pri návrhoch kostýmov pracovala s materiálom, formou a farbou, čo bolo pre budúcu maliarku dobrou vizuálnou i praktickou skúsenosťou a práve toto obdobie svojím experimentálnym charakterom podnietilo jej orientáciu na výtvarné umenie," zhodnotila umelecký posun holandskej výtvarníčky odborníčka na výtvarné umenie, kurátorka Eva Trojanová. Gertrud D sa maliarstvu začala venovať začiatkom deväťdesiatych rokov 20. storočia. Aj keď sa spočiatku v jej tvorbe objavili figuratívne prvky, postupne prešla k abstraktnej maľbe založenej na farebných a formových princípoch najmä pod vplyvom známeho maliara tohto štýlu Sama Francisa.

Výstavu Svet Gertrud D, Panta Rhei si budú môcť návštevníci pozrieť v priestoroch Danubiany v Bratislave na vodnom diele v Čunove do 12. júna 2016.