Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Kultúra

Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve

Na archívnej snímke folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve Foto: TASR - Branislav Račko

Sprievodné podujatia detvianskych slávností sú v meste i pri amfiteátri.

Detva 6. júla (TASR) - Výstavy, tvorivé dielne pre deti, remeselné trhy i tradičné jedlá budú súčasťou sprievodných podujatí 56. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve. Niektoré z nich sú v meste a ďalšie v areáli detvianskeho prírodného amfiteátra. TASR to povedal člen programovej rady slávností Jaroslav Černák.

Ako ďalej uviedol, v Kultúrnom centre Andreja Sládkoviča vystavia diela Klubu paličkovej čipky pri Podpolianskom osvetovom stredisku vo Zvolene. Prezentovať budú kolekciu 15 čipiek z tradičných odevov a textílií Podpoľania. Dom umenia Arteska pripravil akciu s názvom Dvor umenia, priestor dostanú divadlá pre deti, premietanie filmov i diskusie. "Vagačov dom v Detve predstaví výstavu 200 čepcov z rôznych oblastí Slovenska a rôznych spoločenských vrstiev," spresnil.

Dodal, že v areáli amfiteátra bude od piatka (7. 7.) jarmočná scéna, prezentovať sa budú remeselníci a ľudoví výrobcovia. Tvoriť ju budú aj školy tanca, spevu, rozkazovačiek i obliekania sa do kroja. Centrum tradičnej kultúry v Detve sa bude s deťmi cez víkend zabávať aktivitami. Súčasťou bude napríklad výzdoba rôznych predmetov tradičnými vzormi. Podľa Černáka novinkou tohto ročníka slávností je scéna v stravovacom areáli, ktorý domáci nazývajú Za potokom. Pribudla v ňom scéna, kde budú hudobno-tanečné spevácke programy a ľudové zábavy.

Výstavu s názvom Tradičný ženský kroj z Podpoľania, ktorá je z dielne a zbierky Ivety Smilekovej z Detvy, si môžu záujemcovia pozrieť v Detvianskom ľudovom umení. Podpoliansky kroj predstavuje v rôznych vývojových štádiách. Vystavené sú aj smútočný kroj a pracovný odev, ktorý je málo zdobený.

Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve tento rok otvárajú svoje brány pre návštevníkom prvýkrát vo štvrtok večer. Podujatie sa uskutoční v termíne od 6. do 9. júla v areáli prírodného amfiteátra v Detve.