Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Dvorane ministerstva kultúry je najväčšia výstava insitnej maľby

Vernisáž Slovenského insitného maliarstva zo Srbska - Zbierka Galérie Babka z Kovačice 3. decembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Výstava potrvá do 20. decembra.

Bratislava 4. decembra (TASR) – Za veľký sviatok slovenského insitného maliarstva zo Srbska možno považovať výstavu v Dvorane Ministerstva kultúry SR v centre Bratislavy. Koná sa pri príležitosti 25. výročia Galérie Babka z Kovačice, ktorá expozíciu pripravila pod názvom Kovačica - mekka svetovej insity.

"Výstava je propagáciou kultúrneho dedičstva Slovákov, ktorí sa narodili vo Vojvodine a zachovávajú slovenský jazyk. Republika Srbsko v roku 2012 zapísala Slovenské insitné maliarstvo v Srbsku na národnú listinu nehmotného kultúrneho dedičstva Srbska. Naša snaha je, aby to bolo zapísané aj do listiny UNESCO. Výstava prispieva k dobrým vzťahom medzi našimi krajinami," povedal vo štvrtok (3.12.) na vernisáži veľvyslanec Srbska na Slovensku Šani Dermaku.



Zakladateľ spomínanej galérie a autor výstavy Pavel Babka okrem návštevníkov z oboch krajín privítal aj hostí z Česka, Maďarska a Rakúska. Predstavil prítomných maliarov troch generácií: Jána Bačúra, Pavla Hajka a Miroslava Hraška, ktorí majú samostatné prezentácie tvorby na výstave. Pripomenul štvrťstoročie činnosti galérie, ktorá okrem vydania 14 kníh usporiadala množstvo výstav v Paríži, Londýne, Tokiu, New Yorku, Washingtone a iných mestách, ako aj na svetových výstavách EXPO 1992 Sevilla, 1996 Lisabon, 2000 Hannover, 2005 Aici a 2010 v Šanghaji.

Desiatky individuálnych a kolektívnych výstav boli aj v rôznych slovenských mestách. Na tejto je okrem vyše 200-ročnej histórie života Slovákov na Dolnej zemi prezentácia tvorby 63 výtvarníkov, ktorí sú zahrnutí vo vlani vydanej Prvej multimediálnej encyklopédii slovenského insitného maliarstva zo Srbska v slovenskom jazyku. Okrem Kovačice a susednej Padiny sú aj z iných obcí Srbska a rôznych generácií. Niektoré maľby sú tohtoročné.

"Je to vôbec najväčšia výstava nášho insitného umenia na Slovensku. Obsahuje 157 obrazov, 10 maľovaných stolčekov a 15 maľovaných tekvíc od 63 autorov. Je to tiež koncepčne najprepracovanejšia výstava," potvrdil pre TASR Pavel Babka.

Vo výbere nechýbajú obrazy najpopulárnejších kovačických a už nežijúcich maliarov Martina Jonáša a Zuzany Chalupovej. Ani ďalších najstarších členov Galérie insitného umenia v Kovačici založenej v roku 1950 (Ján Sokol, Martin Paluška, Vladimír Boboš, Ján Kňazovic, Michal Bíreš, Pavel Hrk, Ján Strakúšek, Ondrej Pilch, Katarína Kožíková, Ján a Ondrej Veňarskí, Ondrej Lenhart, Alžbeta Čižíková a iní). Jej históriu odvtedy dokumentuje Ján Bačúr v podobe kroník, do ktorých možno nahliadnuť na výstave.



"Prvé kroniky sú stručnejšie, ďalšie roky už majú každý jednu hrubú kroniku o našom výtvarnom umení. Robím to preto, aby sa nezabudlo a bolo všeličo doložené pre budúce generácie," zdôvodnil kronikár, ktorý od 13 rokov maľuje.

Ján Bačúr odovzdal veľvyslancovi Srbska jeho namaľovaný portrét a predsedovi Matice slovenskej Mariánovi Tkáčovi namaľovaný portrét Ľudovíta Štúra ako dar Matici slovenskej za dlhoročnú spoluprácu aj pri príležitosti roka tejto osobnosti. V mene všetkých matičiarov Marián Tkáč odovzdal Bačúrovi Cenu Matice slovenskej za celoživotné dielo.

Výstava pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča potrvá do 20. decembra.