Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Vo filharmónii zaznie v slovenskej premiére Palingenia Ľ. Čekovskej

Ľubica Čekovská, archívne foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Skladbu pre symfonický orchester skomponovala skladateľka na objednávku Essenskej filharmónie, kde zaznela v premiére v roku 2015.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Ďalšie diela od hudobného klasicizmu až po skladbu súčasnej slovenskej autorky Ľubice Čekovskej Palingenia zaznejú v Slovenskej filharmónii (SF) vo štvrtok a piatok (19. - 20.4.). Skladbu pre symfonický orchester skomponovala skladateľka na objednávku Essenskej filharmónie, kde zaznela v premiére v roku 2015.

"Palingenia (podenka) je hudobný príbeh nenápadného hmyzu, žijúceho 24 hodín na brehu Dunaja. Ráno sa prebúdza, svoj život prežíva ako súvislý nádherný tanec v kŕdli s ostatnými podenkami a ku koncu dňa biele telíčka upadajú v tvare veľkého bieleho kvetu na hladinu Dunaja a miznú v kolobehu striedania života a smrti," povedala o diele Čekovská. V bratislavskej Redute zaznie 24-minútové dielo v slovenskej premiére.

Programy koncertov doplní Symfónia č. 8 F dur, op. 93 Ludwiga van Beethovena. V druhej polovici koncertov sa po prvý raz v Bratislave predstaví klavírny virtuóz, anglický svetobežník Stephen Hough, v ktorého interpretácii zaznie Koncert pre klavír a orchester č. 1 fis mol, op. 1 Sergeja Rachmaninova.

Začiatok koncertov je o 19.00 h. TASR informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.