Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

V Galérii Pálffy v Bratislave vystavuje Radostina Doganova

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Radostina Doganova (1975) sa narodila v Bulharsku a svoje výtvarné štúdiá začala na Strednej umeleckej škole v Plovdive.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Leto je názov výstavy, ktorou sa v bratislavskej Galérii Pálffy prezentuje výtvarníčka Radostina Doganova. Obsahovo i formálne sa autorka venuje krajinomaľbe, predstavuje diela, ktoré namaľovala od roku 2020. Na výstave sú zastúpené dve základné témy, o ktoré sa dlhodobo zaujíma - slnečnicové polia a more.

"Abstrahované námety obrazov zo série Slnečníc pripomínajú prírodné formy, klíčky, konáre či stonky kvetov, ktoré sa vynárajú z maliarskych štruktúr, formy blízke a známe našej skúsenosti z videného," uvádza Xénia Lettrichová, ktorá výstavu pripravila. V obrazoch venovaných moru podľa nej výtvarníčka dôsledne, sústredene a s veľkou dávkou disciplíny rozvíja tému krajinomaľby ako cestu k vnútornej rovnováhe a meditácii, ako únik z každodennej reality bežného života. "Voda sa stala pre autorku metaforou slobody - voda ako prírodný živel, ktorý je stále v pohybe, má v sebe silu, energiu, nepozná prekážky na svojej ceste," poznamenáva Lettrichová. Výstava potrvá do 1. mája.

Radostina Doganova (1975) sa narodila v Bulharsku a svoje výtvarné štúdiá začala na Strednej umeleckej škole v Plovdive. V rokoch 1994 až 1996 študovala na Akadémii výtvarných umení v Sofii, neskôr prestúpila na VŠVU v Bratislave, kde absolvovala magisterské (2001) a doktorandské štúdium (2010). Žije a tvorí v Bratislave. Jej tvorba sa odvíja od dvoch krajín jej života, sú nimi Bulharsko aj Slovensko, ich prírodné danosti a národné kultúry, hľadanie a formulovanie vlastnej identity a spoločenského ukotvenia. Maliarka aktívne vystavuje v obidvoch krajinách.