Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Nedávno zosnulému Dušanovi Polakovičovi venovali výstavu

V roku 1950 sa narodil maliar, grafik, ilustrátor a karikaturista DUŠAN POLAKOVIČ. Foto: TASR/Rudolf Bihary

Výstava je pre verejnosť prístupná do 15. septembra.

Kežmarok 1. augusta (TASR) – Výstava s názvom Dušan Polakovič v Galérii u anjela v Kežmarku je poctou nedávno zosnulému autorovi, ktorý svojou tvorbou rozdával dobrú náladu. Podľa kurátorky výstavy Carmen Kováčovej bol autor mestským človekom a obdivoval najmä Bratislavu, ktorú stvárnil vo viacerých veľkoformátových grafikách.

Stal sa vyhľadávaným tvorcom exlibrisov v európskom meradle a ich počet sa priblížil k stovke. Tematicky sa rozbiehal do šírky, aby nás prekvapil architektonickými výmyslami a finesami. Pripomenie nám bájneho Daidala a Ikara v nezabudnuteľnom postmodernom prevedení a mierne ironicky parafrázuje vlastné pády i vzlety a neschopnosť ich rozoznať,“ uviedla Kováčová. Jeho tvorba očarila aj spisovateľa Tomáša Janovica. Umelec sa stal jeho dvorným ilustrátorom.

Za kreslený humor a karikatúru získal množstvo ocenení doma i v zahraničí. Životnou láskou sa mu stali malé grafické formy. „Autor sa rád hrá s potešením, zábavu dopraje aj divákovi. Pozýva nás do svojho kabaretu, poodhŕňa oponu nad fraškou. Nič vážne mu nie je dostatočne vážne. Absurdné je ešte absurdnejšie a smiešne je úplne normálnou dikciou nášho všedného dňa,“ vysvetlila kurátorka výstavy.

Dušan Polakovič sa narodil v roku 1950 v Bratislave. Po ukončení štúdia v roku 1977 sa ako umelec v slobodnom podnikaní začal venovať ilustrácii, voľnej grafike a maľbe. Zomrel v máji tohto roku.

Výstava je pre verejnosť prístupná do 15. septembra.