Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Kultúra

Gemersko-malohontské múzeum výstaví ženskú módu z 19. a 20. storočia

Gemersko-malohontské múzeum. Foto: TASR - Branislav Caban

Výstava sa skladá z troch hlavných celkov a jej cieľom je prezentovať ženský ideál secesného obdobia, ktorý nezahŕňa len vonkajší vzhľad, ale aj vzdelanosť žien.

Rimavská Sobota 20. novembra (TASR) – V Gemersko-malohontskom múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote si budú môcť návštevníci v nasledujúcich mesiacoch prezrieť výstavu venovanú ženskej móde na prelome 19. a 20. storočia. Vernisáž výstavy vytvorenej v spolupráci s Umeleckopriemyselným múzeom v Budapešti sa uskutoční vo štvrtok (23. 11.) popoludní. TASR o tom informovala riaditeľka GMM Éva Kerényi.

Výstava s názvom Dress kód: Art Nouveau má prostredníctvom predmetov zo zbierky textilu a odevov budapeštianskeho múzea poskytnúť návštevníkom pohľad do šatníka a životného štýlu ženy na prelome 19. a 20. storočia. Výstava sa skladá z troch hlavných celkov a jej cieľom je prezentovať ženský ideál secesného obdobia, ktorý nezahŕňa len vonkajší vzhľad, ale aj vzdelanosť žien.

"Na prelome storočí dámy stále trvali na nosení korzetu, ktorý slúžil nielen na zúženie pásu, ale zároveň znamenal začiatok dospelosti dievčat. Secesia však uzavrela 19. storočie, ktoré sa usilovalo o nádheru odievania, a spustila racionálnu, funkcionalistickú módu 20. storočia. Až do začiatku prvej svetovej vojny sa dámske oblečenie postupne stávalo uvoľnenejším a komfortnejším, keďže aktívny životný štýl, práca a šport si od žien vyžadovali jednoduchší a voľnejší odev," priblížila kurátorka výstavy Noémi Csepregi z Umeleckopriemyselného múzea v Budapešti.

Secesný štýl v odievaní bol v minulosti najviditeľnejší na doplnkoch. Išlo najmä o rukavice, vejáre, tašky či slnečníky. Nový štýl zdôrazňoval rastlinnú ornamentiku a pružnosť ženskej krásy. V 19. storočí sa dôsledne rozlišovali odevy, ktoré boli vhodné na rôzne udalosti. K domácemu či spoločenskému oblečeniu postupne pribúdali aj športové či pracovné odevy.

"Nosenie nohavíc pre ženy bolo povolené iba pri športe alebo herečkám na javisku. Nápad, že by sa nohavicové sukne mohli nosiť aj počas dňa, vyvolal verejné pobúrenie. Pre dámy zvyknuté na korzety a krinolíny však boli tiež veľmi neslušné vtedajšie plavky. Na pobreží a iných kúpeľných miestach sa používali kúpeľné vozy s cieľom, aby sa ženy vyhli zvedavým pohľadom mužov, a potom na pláži si dámy svoje telo zakrývali veľkým županom," dodala Csepregi.

Výstavu venovanú ženskej móde na prelome 19. a 20. storočia si budú môcť návštevníci v priestoroch GMM v Rimavskej Sobote prezrieť do 12. mája 2024. Výstavu finančne podporili Národný kultúrny fond Maďarska a Banskobystrický samosprávny kraj.