Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

V Horehronskom múzeu sprístupnia výstavu drevených bytových doplnkov

Horehronské múzeum. Foto: TASR- Ján Krošlák

Na výstave je možné vidieť viac ako 30 kusov súťažných predmetov a ponúka prezentáciu tých najvydarenejších a najzaujímavejších, uviedla Martina Ťažká z múzea.

Brezno 10. apríla (TASR) - V Horehronskom múzeu v Brezne sprístupnia v stredu výstavu drevených výrobkov pod názvom Etudy z dreva XXIII. - bytový doplnok, ktorá potrvá do 26. mája. Je výstupom súťaže s rovnomenným názvom, ktorú pripravuje Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene už od roku 1998. TASR o tom informovala Martina Ťažká z múzea.

Súťaž sa zameriava na podporu tvorby trojrozmerných úžitkových predmetov zhotovených z dreva ako základného materiálu v kombinácii s iným. Témou posledného ročníka bol drevený bytový doplnok. Svojimi prácami sa na výstave prezentujú študenti, ale i pedagógovia Strednej odbornej školy drevárskej vo Zvolene, Strednej odbornej školy lesníckej a drevárskej z Liptovského Hrádku, Školy umeleckého priemyslu z Ružomberka a Bratislavy i Strednej odbornej školy z Fiľakova.

"Na výstave je možné vidieť viac ako 30 kusov súťažných predmetov a ponúka prezentáciu tých najvydarenejších a najzaujímavejších. Jednotlivé kúsky spĺňajú estetické a praktické kritériá tak, ako to vyžadovali pravidlá súťaže. Ide prevažne o drobné nábytkové prvky, svietidlá, predsieňové doplnky, vešiaky, odkladacie stolíky či ďalšie prvky rozmanitého druhu vrátane tých, ktoré sa dajú využiť pri stolovaní a posedení, teda svietniky, misky alebo podnosy," priblížila Ťažká.