Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V Hornonitrianskom múzeu deti vyrábali fašiangové masky

V Hornonitrianske múzeum v Prievidzi pripravilo pre školskú mládež vo fašiangovom období zaujímavé podujatie pod názvom Fašiangové veselie. Okrem iného si deti mohli vyrobiť aj pestrofarebné fašiangové škrabošky. Na snímke deti pri vytváraní škrabošiek 24. februára 2017. Foto: TASR – Pavol Remiaš

Chceme s týmito zvykmi oboznámiť aj mestské deti, povedal múzejný pedagóg Ján Vingarik.

Prievidza 24. februára (TASR) – Hornonitrianske múzeum v Prievidzi pripravilo pre školskú mládež v tomto období podujatie Fašiangové veselie. "Vychádzali sme z dávnych ľudových tradícií, keď fašiangy boli najveselším obdobím v roku. Najmä na dedinách sa pred pôstnymi dňami ľudia vedeli dobre zabaviť. Chceme s týmito zvykmi oboznámiť aj mestské deti," povedal múzejný pedagóg Ján Vingarik.

"Okrem toho, že sme im názorne predviedli niektoré fašiangové obyčaje a vysvetlili, aký mali význam, pripravili sme pre ne aj nenáročnú súťaž. Mohli sa naučiť niektoré slovné vinšovačky. Tentoraz sme sa zamerali na pomerne časté vinšovanie gazdom, aby im v roku narástol vysoký ľan alebo konope. Deti mohli tiež hádať, koho predstavujú jednotlivé masky, ale aj hudobné nástroje, ktoré sa používali počas fašiangových sprievodov," dodal pedagóg.

"V rámci tvorivých dielní sme zvolili vystrihovanie papierových karnevalových škrabošiek, ktoré sa k nám pred niekoľkými storočiami dostali z Talianska a postupne sa rozšírili nielen v mestách, ale aj na vidieku. Aby si ich deti nemuseli prácne vyfarbovať, rozhodli sme sa pre kreatívnu, takzvanú tušovú techniku. Deti si namáčali nitky do rôznofarebných tušov. Nitky potom porozkladali do rôznych tvarov medzi dva výkresy. Keď nimi potiahli, na papieri sa im vytvárali rozmanité farebné tvary. Z týchto papierov si potom mohli povystrihovať škrabošky," uzavrel Vingarik.