Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

V Karlových Varoch sa v hlavnej súťaži predstaví aj slovenský film

Medzinárodný filmový festival v Karlových Varoch Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Festival tento rok uvedie v oficiálnom programe deväť slovenských a koprodukčných filmov.

Bratislava 1. júla (TASR) - V hlavnej súťaži 51. Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Karlove Vary, ktorý sa dnes začína a potrvá do soboty 9. júla, budú slovenskú kinematografiu reprezentovať dva filmy. Celkovo festival tento rok uvedie v oficiálnom programe deväť slovenských a koprodukčných filmov v štyroch programových sekciách.

Do hlavnej súťaže karlovarského festivalu vybrali kurátori programu prvý majoritne slovenský film českého režiséra Jana Hřebejka Učiteľka. Rozpráva príbeh učiteľky základnej školy, bezdetnej vdovy po armádnom dôstojníkovi, ktorá prostredníctvom svojich žiakov manipuluje celým okolím. V tomto príbehu o skorumpovanosti a malosti ľudského charakteru sa v hlavnej úlohe predstaví Zuzana Mauréry a film bude za účasti početnej delegácie tvorcov na festivale uvedený vo svetovej premiére.

Na archívnej snímke herečka Zuzana Mauréry.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


O priazeň poroty sa v hlavnej súťaži bude uchádzať aj koprodukčný česko-slovensko-francúzsky film Vlk z Královských Vinohrad, posledný film nedávno zosnulého režiséra Jana Němca, legendárneho tvorcu československej novej vlny. Film má v názve vlka, tvora divokého, ľstivého, neovládateľného, a rozpráva príbeh o jednotlivcovi, ktorý prekračuje hranice slušného správania. Uvedený bude rovnako vo svetovej premiére.

Hřebejkov film Učiteľka je majoritným slovenským zástupcom našej kinematografie v hlavnej súťaži MFF Karlove Vary po piatich rokoch. Naposledy nás reprezentoval film Martina Šulíka Cigán (2011), ktorý na 46. ročníku podujatia získal Zvláštnu cenu poroty, Zvláštne uznanie pre Jána Mižigára za stvárnenie hlavnej postavy a dve neštatutárne ceny.

Jan Hřebejk
Foto: TASR/Michal Svítok


Nesúťažná sekcia Sedem blízkych stretnutí je kolekciou filmov, ktoré renomovaní českí filmári považujú za formotvorné diela ich vlastnej tvorby či osobného života. Medzi siedmimi snímkami, ktoré tento rok vybrali Jan Hřebejk, David Ondříček, Helena Třeštíková, Viktor Tauš, Jitka Rudolfová a Olmo Omerzu, je aj Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra, ktorý za film svojho srdca považuje český dokumentarista Miroslav Janek. Prelomové dielo československej novej vlny ho zaujalo aj vďaka autentickým hrdinom a ich jedinečnému prežívaniu skutočnosti.

Nesúťažná sekcia Imagina, zameraná na diela s nekonvenčným prístupom k narácii a štýlu či na osobité a radikálne vízie filmového jazyka, predstaví dokument 5 October slovenského kameramana a svetoznámeho fotografa Martina Kollara. Rozpráva v ňom tichý príbeh o svojom bratovi, ktorý čaká na dôležitú operáciu. Keď sa dozvie, že mu ostáva možno iba pár mesiacov života, vydá sa na cestu bez cieľa, no s "konečným termínom" 5. október.

Festivalová sekcia České filmy 2015 - 2016 uvedie slovenské a koprodukčné snímky Eva Nová (2015) Marka Škopa, Ani ve snu! (2016) Petra Oukropca, Ja, Olga Hepnarová režisérskej dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda, Rodinný film (2015) Olma Omerzua a Teória tigra (2016) Radka Bajgara.

TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu.