Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

V Ľutine požehnali novú Galériu Mikuláša Klimčáka

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Galéria v Ľutine bude podľa Pavlišinoviča prezentovať hodnoty regiónu a cez umenie formovať miestnu komunitu a návštevníkov.

Sabinov 21. decembra (TASR) - Výstava diel umeleckého maliara Miroslava Buchera bola súčasťou slávnostného otvorenia novej Galérie Mikuláša Klimčáka v Ľutine. Priestory galérie posvätil v uplynulých dňoch vladyka Peter Rusnák, apoštolský administrátor sede vacante Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie. TASR o tom informoval hovorca prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

V úvode slávnosti prítomných privítal Peter Iľko, farár v Ľutine. Vo svojom príhovore označil galériu za ďalšie miesto stretnutia sa človeka s Bohom. Krása zobrazovaných diel poukazuje na autora, ktorý dostal talent od Boha.

"Súčasťou slávnosti bolo aj otvorenie prvej výstavy umeleckých diel, ktorých autorom je umelecký maliar Miroslav Bucher. Tvorí obrazy s krajinkárskou tematikou. Špecifikum a hodnota krajinárskej tvorby spočíva paradoxne v tom, že krajina v jeho poňatí je predovšetkým obrazom zeme v užšom zmysle slova. Pojem konkrétnej krajiny sa uňho nekryje s topografickou vecnosťou a presnosťou, relevantným prvkom, ktorý určuje povahu genia loci a zároveň spája všetky konkrétne krajinné organizmy je zem, pôda," priblížil Pavlišinovič.

Stavba Galérie Mikuláša Klimčáka bola realizovaná od júla 2021 do júna 2022 a finančne ju sumou 172.850 eur podporil aj Prešovský samosprávny kraj v rámci Výzvy pre región.

Galéria v Ľutine bude podľa Pavlišinoviča prezentovať hodnoty regiónu a cez umenie formovať miestnu komunitu a návštevníkov. Pomenovaná je po známom maliarovi Mikulášovi Klimčákovi, ktorý bol významným slovenským maliarom minulého storočia

"Pochádzal z Humenného, hrdo sa hlásil ku Gréckokatolíckej cirkvi a celý život čerpal námet z tradičnej byzantskej ikonografie a z dedičstva sv. Cyrila a Metoda. Jeho ikony a vitráže okien zdobia interiér Baziliky minor v Ľutine, ako aj mnohých ďalších chrámov na území Prešovského kraja," dodal Pavlišinovič.