Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

V Martine uvedú premiéru svetoznámeho románu Georgea Orwella 1984

Na snímke Daniel Žulčák, Jana Kovalčíková, Alena Pajtinková, Jaroslav Kysel, Matej Babej počas skúšky insenácie podľa románu Georgea Orwella 1984 v Slovenskom komornom divadle v Martine dňa 29. januára 2020. Foto: TASR Erika Ďurčová

Hlavnú postavu Winstona Smitha stvárňuje Tomáš Mischura.

Martin 30. januára (TASR) - Slovenské komorné divadlo (SKD) v Martine uvedie v piatok (31. 1.) premiéru svetoznámeho románu Georgea Orwella 1984, v dramatizácii Roberta Ickeho a Duncana Macmillana, pod režijným vedením Rastislava Balleka.

Orwell podľa dramaturga inscenácie Róberta Mankoveckého otvára čitateľom oči a ponúka ucelený návod metasystému fungovania všetkých režimov. "Aj tých demokratických. Vymývanie mozgu, dezinformácia, manipulácia, vydieranie, strach. Po prvotnom nadšení z príchodu internetu, webu, mailovej komunikácie a sociálnych sietí ľudstvo s otvorenými ústami dospelo k zisteniu, že Orwellov Big Brother (Veľký brat) skutočne existuje. A žije aj doublethink - situácia, keď naraz platia dve protichodné myšlienky a newspeak - jazyk, ktorým na sociálnych sieťach komunikujeme. Orwell pochopil, že represívne i nerepresívne režimy potrebujú mať nepriateľa. Ak ho nemajú, musia ho vyfabrikovať, vyrobiť, vymyslieť, umelo vytvoriť," zdôraznil Mankovecký.



Režisér inscenácie pripomenul, že román 1984 sa nazýva tiež antiutopický. "Popisuje fiktívnu krajinu vo fiktívnom čase, ktorá predstavuje opak našich očakávaní, ako by spoločnosť mala vyzerať. Je to spoločnosť na úrovni pekla, kde jednotlivec nemá žiadne právo, žiadnu slobodu. Všetko určuje štát represiou, výchovou, nátlakom. No a román popisuje vzburu jednotlivca proti tomuto systému, s tým, že je to neúspešná vzbura. Uvádzame najnovšiu anglickú dramatizáciu, čo znamená, že dramatici pracujú aj so súčasnosťou. Do istej miery sme to rešpektovali. Ale nešlo nám o prehnanú aktualizáciu, pretože v tomto prípade by to bola nadbytočná alebo kontraproduktívna práca. Román aktuálny je, na tom sa zhoduje čoraz viac ľudí," povedal Ballek.

Hlavnú postavu Winstona Smitha stvárňuje Tomáš Mischura. "Winston Smith je človek, ktorý sa vymkne z nastoleného systému. Má pocit, že sa mu vracia minulosť, spomienky a že má právo mať minulosť a spomienky. Čo však v nastolenom systéme právo nie je. Pretože minulosť, spomienky a história spadajú pod vládu strany. Ona určuje, čo bolo a čo nebolo. Winston Smith cíti, že to nie je v poriadku, preto sa z tohto systému vymkne. Chce sa stať revolucionárom, chce sa obrátiť proti strane," uviedol Mischura.

Tému novej inscenácie martinského divadla považuje za aktuálnu. "Myslím si, že už žijeme v dobe sledovania. Každý máme so sebou malú škatuľku, ktorá je neustále niekam pripojená a či chceme alebo nechceme, zhromažďuje o nás nejaké dáta," uzavrel predstaviteľ hlavného hrdinu.

Inscenácia 1984 je 575. premiérou SKD a z verejných zdrojov ju podporil Fond na podporu umenia.