Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

V Múzeu holokaustu si pripomínajú pamätný deň obetí holokaustu

Na archívnej snímke zoznam mien obetí holokaustu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pamätným dňom si pripomíname 81. výročie prijatia tzv. Židovského kódexu, ktorý predstavoval vrchol protižidovskej politiky slovenského štátu.

Sereď 9. septembra (TASR) – V Múzeu holokaustu v meste Sereď si pripomenuli vo štvrtok (8. 9.) koncertom Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia. TASR o tom informovala za múzeum Kristína Svrčková.

Múzeum začalo koncertom sériu podujatí, ktoré vznikli v spolupráci s Ústredným zväzom židovských náboženských obcí na Slovensku, Židovskou náboženskou obcou Bratislava a ďalšími partnermi. "Nasledovať budú pietne spomienky na celom území Slovenska, pričom Múzeum holokaustu v Seredi sa zameralo na najmladšiu generáciu," uviedla Svrčková.

Pamätným dňom si pripomíname 81. výročie prijatia tzv. Židovského kódexu, ktorý predstavoval vrchol protižidovskej politiky slovenského štátu. "Priamym dôsledkom uplatňovania jeho nariadení v praxi zavraždili 57.572 Židov zo slovenského štátu. Európa tak prišla nielen o predstaviteľov jednej menšiny, ale aj časti kultúry, ktorej boli nositeľmi," informovala Svrčková.

Pietna spomienka v Múzeu holokaustu v Seredi sa uskutočnila v piatok (9. 9.) symbolicky na bývalom Appellplatzi pracovného a koncentračného tábora. Študenti položili kvety za obete holokaustu a následne absolvovali diskusiu s preživším holokaustu a prehliadku múzea s lektorským výkladom.

"Múzeum patrí k najväčším vzdelávateľom v oblasti ľudských práv a boja proti rasizmu, antisemitizmu a xenofóbii na Slovensku. Mesačne prejdú vzdelávaním tisícky žiakov a študentov. Šírením tolerancie a osvety medzi najmladšou generáciou sa nielen snažíme uchovať spomienku na zavraždených, ale aj odkaz preživších na udalosti, ktoré by sa už nikdy nemali zopakovať," doplnil riaditeľ múzea Martin Korčok.