Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V múzeu v Medzilaborciach si pripomenuli 30 rokov od úmrtia Warhola

Andy Warhol, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzilaborecké múzeum je historicky prvé svojho druhu na svete a stále jediné v Európe.

Medzilaborce 22. februára (TASR) – Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach si dnes symbolicky pripomenulo 30 rokov od úmrtia zakladateľa pop-artu. "Zapálili sme sviečku k soche Andyho Warhola a položili mu tam dve biele ruže," vysvetlila pre TASR riaditeľka múzea Ľudmila Štecová.

Podľa jej slov sa celý rok nesie v tomto znamení. Pri rôznych príležitostiach, ako sú výstavy či workshopy, si pripomínajú, že od smrti významného umelca uplynulo 30 rokov. "Všetky aktivity múzea sú podfarbované touto skutočnosťou," uviedla. Aj napriek tomu, že v múzeu neupriamili pozornosť len na jeden dátum, dnešných návštevníkov informovali o tom, že sviečka pri soche Andyho Warhola nehorí každý deň.

Medzilaborecké múzeum je historicky prvé svojho druhu na svete a stále jediné v Európe. Vlani oslávilo 25. výročie od svojho založenia. Pri tejto príležitosti navštívili múzeum aj príbuzní Andyho Warhola, konkrétne jeho synovec Donald, ktorý je viceprezidentom newyorskej nadácie The Andy Warhol Foundation for Visual Arts, s manželkou a synom Andym. Donald oceňuje, že sa múzeum nachádza v kraji, odkiaľ pochádzajú rodičia zakladateľa pop-artu. Z tejto skutočnosti môžu podľa jeho slov čerpať nielen umelci zo Slovenska.

Andy Warhol sa narodil 6. augusta 1928 v americkom Pittsburghu. Bol najmladším synom rodičov Andreja a Júlie Varcholovcov, ktorí emigrovali z obce Miková v okrese Stropkov. Preslávil sa maľbami slávnych amerických produktov, napr. plechoviek Campbellovej polievky. Portréty slávnych ľudí ako Marilyn Monroe či Elvis Presley, z jeho dielne pozná celý svet. Okrem toho vytvoril niekoľko desiatok filmov.