Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

V Múzeu mincí a medailí v Kremnici hovorili o ukrajinských bankovkách

Na archívnej snímke Múzeum mincí a medailí v Kremnici. Foto: TASR Ján Krošlák

Kurátor Martin Chmelík, správca fondu papierových platidiel, predstavil ukrajinské bankovky zo zbierok múzea.

Kremnica 23. februára (TASR) - Kremnické NBS - Múzeum mincí a medailí pripravilo v piatok pre verejnosť stretnutie s kurátorom Martinom Chmelíkom. V predvečer druhého výročia napadnutia Ukrajiny hovoril o ukrajinských bankovkách v širokých súvislostiach. Podujatie je súčasťou nového nepravidelného cyklu stretnutí s kurátormi, ktorý je nadstavbou výstavného programu Pozoruhodný exponát.

Chmelík, správca fondu papierových platidiel, predstavil ukrajinské bankovky zo zbierok múzea. "Predstavili sme si národnú symboliku a osobnosti zobrazované na ukrajinských bankovkách. Príbeh samostatnosti Ukrajiny sme porovnali s príbehom samostatného Slovenska," uviedol s tým, že na budúcich stretnutiach s kurátorom bude pokračovať s predstavovaním bankoviek ďalších susedných štátov.

Ako informovalo múzeum, na stretnutiach s verejnosťou majú kurátori priestor podrobne pohovoriť o jednotlivých exponátoch, ktoré považujú za pozoruhodné. Jedným z cieľov stretnutí je tiež priblížiť prácu kurátora a zároveň predstaviť verejnosti odborníkov, ktorí Múzeum mincí a medailí tvoria. "Na prvom stretnutí predstavil numizmatik Marek Budaj poklad z Nových Honov v nálezovom stave, v akom už nikdy v budúcnosti vystavený nebude," uviedli múzejníci.

Chmelík vyštudoval odbor História - Archívnictvo na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. V NBS - Múzeu mincí a medailí pracuje od februára 2004. Predmetom jeho výskumu sú prevažne papierové platidlá a finančné pomery na území Slovenska. Je spoluautorom viacerých popularizačných prác a sprievodcov publikovaných pre potreby Kremnického múzea z oblasti svojho zbierkového fondu, ktorým sú papierové platidlá. V súčasnosti sa podieľa na príprave novej numizmatickej expozície múzea.