Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Kultúra

V obci Chanava otvorili pamätnú izbu sochára Štefana Pelikána

Na archívnej snímke sochár Štefan Pelikán. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Pelikán sa venoval aj maliarskej tvorbe, grafike, tvorbe scénografických štúdií pre divadelné hry, televíziu či módne prehliadky.

Chanava 29. mája (TASR) – V kultúrnom stredisku obce Chanava v okrese Rimavská Sobota otvorili v nedeľu pamätnú tabuľu a pamätnú izbu akademického sochára Štefana Pelikána (1935 - 2020). Chanava bola miestom, kde sa umelec v posledných rokoch svojho života často zdržiaval.

Ako pre TASR uviedol kurátor expozície pamätnej izby Fedor Mikovič, v izbe sú umiestnené Pelikánove diela ako akvarely a maľby a tiež busty, napríklad busta Jiřího Wolkera či Vladimíra Mináča.

"Pelikánov tvorivý sochársky rozlet osciloval od veľkých monumentálnych, takpovediac pamätníkových tém svetského i sakrálneho charakteru, až po subtílny prejav v komorných žánroch, ako sú drobná plastika či pamätné medaily a plakety," opísal jeho tvorbu Mikovič.

Pelikán sa venoval aj maliarskej tvorbe, grafike, tvorbe scénografických štúdií pre divadelné hry, televíziu či módne prehliadky. Jeho tvorbu ocenili mnohými vyznamenaniami a medailami na Slovensku i vo Francúzsku. Bol držiteľom zlatej medaily generála Milana Rastislava Štefánika prvého stupňa a plakety Národného zhromaždenia Francúzskej republiky. Od roku 2009 bol aj laureátom prestížnej Ceny Európskej únie umenia Zlatá Europea.





jop mia