Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V októbri príde do kín nový česko-slovenský film Pirko

Na snímke herečka Dominika Zeleníková s Mariánom Gaišbergom. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Film je inšpirovaný skutočnými osudmi zneužívaných dievčat.


Bratislava 16. augusta (TASR) - Premiéra nového česko-slovenského filmu Pirko je naplánovaná na začiatok októbra. Vyrozpráva príbeh Martiny alias Shakiry, ktorá vyrástla v detskom domove. Svojich biologických rodičov nikdy nepoznala, predstavy o svete tam "vonku" nasávala z televíznych seriálov. Deň jej vyslobodenia a vstupenka do vysnívaného života prišli s 18. narodeninami. S pár peniazmi v obálke, amuletom od kamarátky na krku a hlavou plnou naivných predstáv vyráža hlavná hrdinka do veľkého sveta, v prvom rade za Romanom, láskou z "decáku".

Trailer k filmu:

Život Martiny nabral rýchly spád a prišiel pád na samé dno. Roman ju zatiahol do partičky bezdomovcov, zlodejíčkov a kšeftárov, nakoniec ju predal pasákom. Dievčina čelí hrubému násiliu, brutálnemu zneužívaniu, drogám a bezmocnosti. S obdivuhodnou urputnosťou bojuje o svoju šancu na šťastie a nájde ho tam, kde by to málokto čakal.

Pirko (do českých kín film pôjde pod názvom Pírko) je dielom slovensko-českej tvorivej dvojice Lucia a Petr Klein Svobodovci. "Naším zámerom bolo natočiť film o dievčine, ktorú nezlomí ani pád na úplné dno, a zároveň autenticky zachytiť realitu odvrátenej strany života vo veľkom meste - so všetkou krutosťou, iróniou a čiernym humorom, ktorý k nej patrí," uviedli tvorcovia dramatického príbehu tínedžerky, ktorá svojím odhodlaním a bojovnosťou zachráni nielen seba, ale tiež svoje kamarátky, aby už nemuseli prejsť rovnakým peklom ako ona.

Film je inšpirovaný skutočnými osudmi zneužívaných dievčat. Vznikal 28 natáčacích dní v mesiacoch september - november 2015 na Slovensku a v Česku. Jeho spracovaním tvorcovia chceli vzdať hold americkej kinematografii 70. rokov, aj preto je natočený na sférické sklá vo formáte cinemascope.

Autorkou scenára je Lucia Klein-Svobodová, pôvodom slovenská herečka Lucia Gažiová, rodáčka z Levoče. S manželom Petrom sa zhostila aj réžie. Dramaturgiu filmu zverili Marekovi Epsteinovi. Za kamerou stál Asen Šopov. Filmovú hudbu zložila Ľubica Malachovská-Čekovská. Vo filme sú použité aj piesne Rytmusa a Zuzany Smatanovej.

Hlavnú postavu, Martinu alias Shakiru, stvárnila mladá slovenská herečka Dominika Zeleníková. "Okrem Dominiky, ktorej výkon je viac než vierohodný, vo filme uvidíme napríklad Bolka Polívku či Luciu Klein-Svobodovú, ale aj množstvo nehercov, ktorí svojimi výkonmi dodávajú filmu punc výnimočnosti," TASR informovala Zuzana Szaboová, PR manažérka spoločnosti Bontonfilm, ktorá Pirko prinesie do kín od 6. októbra.