Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Galéria mesta Bratislavy spúšťa databázu mapujúcu umelecké diela

Archívna snímka z výstavy v Galérii mesta Bratislavy (GMB). Foto: TASR - Dano Veselský

Databáza je odborne klasifikovaná, zameriava sa na umeleckú kvalitu diel a poskytuje informácie o ich význame, okolnostiach vzniku, autoroch či použitých materiáloch a výtvarných technikách.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Galéria mesta Bratislavy (GMB) spúšťa online databázu mapujúcu umelecké diela vo verejnom priestore na území hlavného mesta. Projekt Umenie mesta má priniesť komplexné informácie o týchto dielach od druhej polovice 20. storočia a zahŕňa sochy, fontány, mozaiky, nástenné maľby či výtvarné artefakty. Na utorňajšej tlačovej konferencii o tom informovali autori projektu.

"Cieľom voľne dostupnej databázy je odborne spracovať diela, ktoré boli dlhé roky nepovšimnuté či považované za nehodnotné a spájané s minulým režimom," približuje GMB s tým, že okrem existujúcich diel sa mapujú aj fragmenty a diela presunuté, odstránené alebo zničené.

Databáza je odborne klasifikovaná, zameriava sa na umeleckú kvalitu diel a poskytuje informácie o ich význame, okolnostiach vzniku, autoroch či použitých materiáloch a výtvarných technikách. Nechýbajú ani údaje o prenosnom umiestnení diel, ich vlastníkoch a správcoch. GMB pri spracovaní spolupracuje podľa možnosti aj s autormi diel, prípadne ich dedičmi a pamätníkmi, výtvarníckymi a architektonickými združeniami a spolkami, vedeckými inštitúciami i samosprávou.

V prvej fáze projektu bol zmapovaný okres Bratislava IV a začalo sa mapovanie Starého Mesta. Na základe terénneho, archívneho a umelecko-historického výskumu majú postupne pribúdať diela vo všetkých piatich okresoch Bratislavy a 17 mestských častiach.

"Umenie mesta je dynamická a otvorená databáza, ktorá sa bude pravidelne dopĺňať o nové poznatky z výskumu, aktualizovať a revidovať," podotýka GMB. Poskytnúť archívne materiály či fotografie k už zverejneným dielam alebo tipy na ďalšie zaujímavé diela môže aj verejnosť. Urobiť tak môže prostredníctvom e-mailovej adresy umeniemesta@gmb.sk.

Projekt bol realizovaný vďaka finančnej podpore hlavného mesta a Fondu na podporu umenia.