Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V rámci trienále plagátu sa v Rakúsku predstaví Ján Šicko

Foto: facebook

Kurátorom výstavy je Robert Paršo, potrvá do 13. novembra a je zároveň zahrnutá do Vienna Design Week 2015.

Trnava/Viedeň 29. septembra (TASR) – Ako súčasť Trienále plagátu Trnava (TPT) 2015 otvára dnes Galéria Jána Koniarka v Slovenskom inštitúte vo Viedni výstavu diela mladého dizajnéra a multimediálneho umelca Jána Šicka.

Má názov Memory a ide o interaktívnu zvukovo-svetelnú inštaláciu zaoberajúcu sa problematikou pamäte, vrstvenia informácií, selektívnosťou, prekrývaním či zabúdaním. Svojou podstatou nadväzuje na neustále sa obmieňajúce informácie na plagátoch umiestňovaných vo verejných priestoroch. Jej kurátorom je Robert Paršo, potrvá do 13. novembra a je zároveň zahrnutá do Vienna Design Week 2015.

Súčasťou výstavného projektu bude aj kurátorský výber typograficky zaujímavých plagátov aktuálneho ročníka TPT. Je to medzinárodná súťaž a výberová výstava aktuálneho svetového plagátu. Ide o najväčšie podujatie tohto druhu na Slovensku a jedno z najvýznamnejších na svete. Do TPT 2015 zaslali autori z 50 krajín všetkých kontinentov spolu 3564 plagátov. Do finále postúpilo 369 plagátov od 175 tvorcov, z ktorých medzinárodná porota vybrala najlepšie.

K aktivitám 9. ročníka TPT mimo Trnavu, kde sú do konca novembra najlepšie práce vystavené v Kopplovom kaštieli, patrila aj už skončená výstava diela slovenského porotcu TPT Jula Nagya v Galérii Medium v Bratislave. Od 26. novembra do 24. januára bude v Galérii dizajnu v Hurbanových kasárňach v Bratislave výstava tvorby grafika a zakladateľa TPT Jozefa Dóku ml.