Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

V rímskej Bazilike sv. Praxedy zazneli Slovenské žalmy z Bojnej

Na archívnej snímke Dušan Jarjabek počas príhovoru. Foto: TASR

Slovenskí umelci dostali návrh, aby sa s dielom predstavili aj priamo vo Vatikáne.

Bratislava 22. júna (TASR) – Pri príležitosti blížiaceho sa Sviatku sv. Cyrila a Metoda zaznel v utorok 20. júna v rímskej Bazilike sv. Praxedy slávnostný koncert "Slovenské žalmy z Bojnej". V chráme, ktorý stojí na miestach historicky spätých s rímskym pobytom sv. Cyrila-Konštantína a sv. Metoda, vystúpili sólisti Sisa Lelkes-Sklovská, Dušan Jarjabek a Otokar Klein. Predstavil sa husľový virtuóz Dalibor Karvay a zbor pod vedením Adriána Kokoša. Hudbu skomponoval Ľubomír Horňák.

"Vystúpenie dosiahlo úspech. Dostali sme pozvanie aj na budúci rok. Je to nesmierne inšpiratívne prostredie a tá muzika sa dostala do takej atmosféry, ktorá sa neopakuje. Všetkých nás to inšpirovalo k obrovskému výkonu," priblížil Jarjabek. Slovenskí umelci dostali návrh, aby sa s dielom predstavili aj priamo vo Vatikáne.

Koncert "Slovenské žalmy z Bojnej" usporiadalo v Ríme Veľvyslanectvo SR pri Svätej stolici. Záštitu nad koncertom prevzali minister kultúry SR Marek Maďarič a emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov kardinál Jozef Tomko, ktorý sa na hudobnom predstavení osobne zúčastnil. Veľvyslanectvo informuje, že akciu svojou účasťou podporili predstavitelia Rímskej kúrie, početní zástupcovia diplomatického zboru, slovenskej krajanskej komunity a talianski hostia.

Bazilika sv. Praxedy je úzko spojená so sv. Cyrilom a Metodom, ktorí v priľahlom kláštore žili počas svojich pobytov v Ríme. Na stene kláštora to pripomína aj pamätná tabuľa v slovenčine. V neďalekej Bazilike Panny Márie Väčšej (Basilica di Santa Maria Maggiore) pápež Hadrián II. v roku 868 schválil a posvätil staroslovenské bohoslužobné knihy slovanských apoštolov. Tak o tom hovorí pamätná tabuľa umiestnená v kaplnke baziliky. Jej text je v slovenčine a latinčine.