Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Kultúra

V Rožňave zreštaurovali kamennú tabuľu z niekdajšej židovskej synagógy

Na archívnej snímke Banícke múzeum v Rožňave. Foto: TASR František Iván

Kamenná tabuľa z roku 1893, nazvaná Kniha Mojžišova, je vyhotovená z ružového mramoru a dokumentuje existenciu židovskej synagógy v Rožňave.

Rožňava 20. decembra (TASR) – Banícke múzeum v Rožňave zreštaurovalo kamennú tabuľu obsahujúcu Desať božích prikázaní v hebrejskom jazyku, ktorá bola pôvodne umiestnená v niekdajšej židovskej synagóge. TASR o tom informovala manažérka kultúry múzea Mária Venenyová.

Kamenná tabuľa z roku 1893, nazvaná Kniha Mojžišova, je vyhotovená z ružového mramoru a dokumentuje existenciu židovskej synagógy v Rožňave. "Umiestnená bola pôvodne na vrchole stupňovitého štítu priečelia rožňavskej synagógy postavenej v roku 1893 a zbúranej v 50. rokoch 20. storočia," priblížila Venenyová.

Kniha Mojžišova obsahuje Desať božích prikázaní v hebrejskom jazyku, tabuľa však bola znehodnotená a s chýbajúcimi prvkami. Cieľom reštaurovania bola záchrana architektonicko-výtvarného prvku s dôrazom na zamedzenie jeho ďalšieho znehodnocovania a poškodenia.

"Projektová aktivita bola zameraná predovšetkým na reštaurovanie kamennej tabule so zachovaním jej historickej, kultúrnej a dokumentačnej hodnoty, so zámerom zachrániť hmotnú podstatu diela, hodnotné dekoratívne prvky a rešpektovať jeho autentický výraz s primárnym cieľom zachovať pamiatkové hodnoty tohto vzácneho predmetu," uviedla Venenyová.

Reštaurátorské práce realizoval akademický sochár a reštaurátor Arpád Mézes, odborné ošetrenie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Cieľom projektu bolo tiež umiestnenie kamennej tabule v prezentačných priestoroch múzea a priblížiť tak verejnosti existenciu židovskej komunity v Rožňave, jej pôsobenie i históriu mesta v kontexte židovských dejín.