Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

V Redute predstaví interpretačné umenie Symfonický orchester VŠMU

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Symfonický orchester VŠMU sa predvedie pod vedením dirigenta a pedagóga školy Mariána Lejavu.

Bratislava 19. marca (TASR) - V bratislavskej Redute sa opäť po roku predstaví Symfonický orchester Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v rámci cyklu Junior. Koncert venovaný 75. výročiu založenia tohto telesa sa uskutoční v stredu (20. 3.) o 18.00 h v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie (SF). TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Symfonický orchester VŠMU sa predvedie pod vedením dirigenta a pedagóga školy Mariána Lejavu. Spolu s orchestrom na záver koncertu vystúpi aj Spevácky zbor VŠMU (zbormajster Ladislav Kaprinay). Sólistami večera sú klaviristky Anhelina Kydora a Kristina Borbat (študentky VŠMU) a huslista Martin Pavlík (absolvent bakalárskeho štúdia na VŠMU).

Koncert otvorí dielo súčasného britského skladateľa, dirigenta a klaviristu Thomasa Adésa. "Dielo Dawn je komponované pre orchester, s flexibilným počtom interpretov a voľným rozmiestnením hráčov," približuje VŠMU. V interpretácii klaviristiek Anheliny Kydory a Kristiny Borbat si návštevnici podujatia vypočujú Koncert pre dva klavíry a orchester D mol Francisa Poulenca.

Ďalšou skladbou programu budú Štyri humoresky pre husle a orchester, op. 89 fínskeho skladateľa Jeana Sibelia, ktorú uvedie huslista Martin Pavlík. "Rozprávkovo očarujúce dielo z roku 1917 bolo na účely vydania rozdelené do dvoch celkov - op. 87 a op. 89 a dáva sólistovi priestor dokonale uplatniť svoje interpretačné majstrovstvo," dodávajú organizátori koncertu, ktorý je príležitosťou pre študentov zdokonaľovať svoje interpretačné umenia a pre mladých návštevníkov priblížiť sa k vážnej hudbe. Figuruje v ňom aj dielo Johannesa Brahmsa Variácie na Haydnovu tému, op. 56, ktorú v roku 1873 premiéroval Viedenský filharmonický orchester a dirigoval sám skladateľ. Záver koncertného večera bude patriť vokálno-inštrumentálnemu dielu Gabriela Faurého Cantique de Jean Racine, op. 11.