Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

V Slovenskej filharmónii sa debutovo predstaví hobojistka A. Štrbová

Na archívnej snímke budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Koncerty v bratislavskej Redute otvorí Hummelova Predohra D dur Freudenfest-Ouvertüre, S. 148 a Introdukcia, téma a variácie pre hoboj a orchester, op. 102.

Bratislava 24. apríla (TASR) - V Slovenskej filharmónii (SF) sa vo štvrtok a piatok (27. a 28. 4.) debutovo predstaví mladá slovenská hobojistka Anna Štrbová. Pred piatkovým koncertom pozýva filharmónia na stretnutie so šéfdirigentom Danielom Raiskinom vo foyeri SF o 18.15 h. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Raiskin uvedie s orchestrom dve diela Johanna Nepomuka Hummela (1778 - 1837), najznámejšieho bratislavského rodáka – hudobníka. "Podobne ako Mozart bol Hummel považovaný za zázračné dieťa. Ako osemročný sa s rodinou presťahoval do Viedne, kde sa stal žiakom 30-ročného Wolfganga Amadea Mozarta, vzdelával sa aj u Albrechtsbergera, Salieriho a Haydna," približuje filharmónia umelca, ktorý bol počas svojho života považovaný za jedného z najväčších skladateľov a klaviristov Európy. Svojou tvorbou zasiahol do všetkých žánrov. Dnes ho pripomína Hummelovo múzeum v jeho rodnom dome a tabuľa s bronzovým reliéfom skladateľa na Klobučníckej ulici v Bratislave.

Koncerty v bratislavskej Redute otvorí Hummelova Predohra D dur Freudenfest-Ouvertüre, S. 148 a Introdukcia, téma a variácie pre hoboj a orchester, op. 102. Sólový part zaznie v interpretácii talentovanej slovenskej hobojistky žijúcej vo Švajčiarsku Anny Štrbovej. "Študovala na Konzervatóriu v Žiline a od roku 2015 vo Švajčiarsku na Conservatorio della Svizzera italiana v Lugane a na Haute École de Musique v Lausanne," poznamenáva SF k držiteľke viacerých medzinárodných ocenení, ktorá hosťuje v orchestroch ako Teatro alla Scala, Opernhaus Zürich a ďalších. V súčasnosti zastáva post sólo hobojistky v švajčiarskom Musikkollegium Winterthur.

"V interpretácii Anny Štrbovej zaznie aj technicky náročný, pre poslucháčov pôsobivý Koncert pre hoboj a sláčikový orchester britského skladateľa a organistu Ralpha Vaughana Williamsa," avizuje SF koncerty, ktorý uzavrie Symfónia č. 4 B dur, op. 60 Ludwiga van Beethovena. "Štvrtú symfóniu skomponoval Beethoven v roku 1806 a v premiére zaznela o rok neskôr," dodáva filharmónia.

Koncerty sa začnú o 19.00 h.