Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

V Slovenskej sezóne uvedie Art Film Fest očakávané domáce hrané filmy

Ilustračná snímka Foto: TASR Alexandra Moštková

Na temnú kapitolu národných dejín sústredí svoju pozornosť česko-slovenský film Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámu.

Bratislava 26. mája (TASR) - Rekordný počet premiérových uvedení domácich snímok v programovej sekcii slovenská sezóna uvedie Medzinárodný filmový festival Art Film Fest (23. - 27. 6.). Okrem otváracej snímky, lyrickej komédie Muž so zajačími ušami, bude mať košické publikum možnosť pozrieť si aj ďalšie tri hrané filmy, ktoré vznikli v slovenskej produkcii či koprodukcii s inými krajinami. TASR o tom informoval PR manažér Peter Gašparík.

Na temnú kapitolu národných dejín sústredí svoju pozornosť česko-slovenský film Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámu. Jeho najnovšie dielo ocenené siedmimi cenami Český lev je kronikou života v pohraničnej dedine 30., 40. a 50. rokov minulého storočia. Kým predtým bolo podstatné obrábať pole, prežiť zimu a vychovať deti, teraz si treba vybrať, kto je Rakúšan, kto Nemec a kto Čech, a zaplatiť cenu, akú so sebou rozhodnutie prinesie.

Festival odpremiéruje aj autorský film režisérky Miry Fornay Žaby bez jazyka, ktorý sa zameriava na nebezpečné vzťahové hry v rámci rodiny a sleduje jeden deň v živote páchateľa domáceho násilia. Jaroslav K. pracuje ako ošetrovateľ v nemocnici, doma sa však zdanlivo dobrosrdečný muž mení na patologického žiarlivca, posadnutého sexom a varením. Voči druhým neváha použiť násilie, zradu a teror, čo sa však môže v konečnom dôsledku obrátiť proti nemu samému. Režisérka svoju absurdnú drámu vystavala na základoch vlastného rozsiahleho výskumu, na základe ktorého tvrdí: "Rodina je najagresívnejšou skupinou v spoločnosti s výnimkou armády a polície."

Český režisér Adam Hobzik predstaví v Košiciach svoj celovečerný debut, koprodukčnú komédiu Ubaľ a zmizni. V jeho centre stojí dvojica kamarátov Mireček a Vilém. Živia sa pestovaním 'trávy' a keď im obávaný bos Bulhar ponúkne, že od nich odkúpi všetky zásoby, jeho štedrú ponuku prijmú. Vzápätí však zistia, že im ktosi zásoby ulúpil a aby zachránili kšeft roka aj vlastné malíčky, musia najbližších pár hodín robiť, čo bude v ich silách.

Hrané snímky v sekcii slovenská sezóna doplní početná kolekcia dokumentárnych filmov. Podrobnosti o programe 28. ročníka Art Film Festu budú postupne pribúdať na webstránke festivalu a jeho sociálnych sieťach.