Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Slovenskom národnom divadle opäť ocenia osobnosti umeleckej scény

Slovenské národné divadlo Foto: TASR/Martin Baumann

Mená laureátov za rok 2017 odznejú na slávnostnom večere 24. novembra v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Osobnosti slovenskej umeleckej scény sa aj tento rok budú uchádzať o Cenu Nadácie Tatra banky za umenie. Tá už pozná svojich nominovaných. Mená laureátov za rok 2017 odznejú na slávnostnom večere 24. novembra v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. TASR o tom informovala hovorkyňa banky Zuzana Žiaranová.

Tento rok sú v kategórii audiovizuálna tvorba, rozhlas, TV film nominovaní Iveta Grófová (réžia filmu Piata loď), Robert Kirchhoff (réžia a scenár filmu Diera v hlave) a Zuzana Mauréry (postava učiteľky Márie Drazdechovej vo filme Učiteľka). V kategórii divadlo je nominovaná Sláva Daubnerová, Andrej Kalinka a Marián Pecko, v kategórii dizajn Pavol Bálik, Mikina Dimunová a Dušan Junek spolu s Vladislavom Rostokom.

Za hudbu môže ocenenie získať Branislav Kováč/Vec, Miloš Valent a Solamente Naturali a Daniela Varínska, literatúra má zastúpenie v podaní Márie Ferenčuhovej, Juraja Koudelu s Filipom Ostrowskim a v podaní Daniela Majlinga. O cenu za výtvarné umenie sa uchádza Katarína Bajcurová spolu s Petrou Hanákovou a Bohunkou Koklesovou, Lucia Gregorová Stach s Milanom Murinom a Ilona Németh.

Nadácia pravidelne od roku 1996 oceňuje osobnosti, ktoré prispeli k rozvoju slovenského umenia, či už vo filme, literatúre, hudbe, na divadelnej scéne alebo vo výtvarnom umení. Pre víťazov je pripravená bronzová soška Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského. Nadácia zároveň udeľuje od roku 2010 osobitnú cenu Mladý tvorca.