Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Starom Smokovci otvoria zrkadlové bludisko a zábavnú galériu

Na archívnej snímke žena prechádza zasneženým centrom Starého Smokovca. Foto: TASR - Oliver Ondráš

 V zábavnom parku nájdu návštevníci námet slovenských ľudových povestí, rozprávok a reálie obcí a zámkov Slovenska, napríklad ako Vlkolínec, Dunajec či Bojnický zámok.


Starý Smokovec 17. mája (TASR) – Tricklandia je slovenský projekt založený na trick arte, umení optických ilúzií, ktorý ponúka zábavnú galériu rodinného typu. Jej súčasťou je aj zrkadlové bludisko. Túto atrakciu predstavili dnes počas tlačovej konferencie v Starom Smokovci a pre verejnosť bude prístupná od piatka 20. mája.

Vytvorili sme trikartový objekt, kde sa z dvojrozmerného obrazu stáva trojrozmerný a stávate sa súčasťou objektov. Máme zrkadlové bludisko a kaleidoskop. V blízkej budúcnosti chystáme antigravitačné miestnosti. Každý exponát sme sa snažili predstaviť tak, aby tam boli prezentované jednotlivé časti Slovenska,“ vysvetlil jeden z tvorcov Marián Bizub.

V priestoroch zábavného parku nájdete námet slovenských ľudových povestí, rozprávok a reálie obcí a zámkov Slovenska, napríklad ako Vlkolínec, Dunajec či Bojnický zámok. Ide o putovanie Slovenskom, kde každá expozícia obsahuje slovenské námety. „Idea celého projektu je, že mnoho ľudí chodí do Tatier a nepozná Slovensko. Cieľom je ukázať nielen kultúrne a architektonické veci,“ povedal tvorca Marián Aštáry. Nachádzajú sa tu aj triky, ktoré sú statické a dokážu sa rozhýbať. „Miestnosť nedáva zmysel, kým sa tam niekto nepostaví,“ informoval Aštáry. Ako doplnil, na mnohé triky sa treba pozerať cez hľadáčik mobilu alebo fotoaparátu a vtedy atrakcie naberú 3D efekt.



„Aj týmto projektom chceme prezentovať kultúrne a umelecké bohatstvo Slovenska ako rozprávky v Európe. Pre deti sme pripravili aj postavičky maskotov Trikoňov, ktoré ich budú sprevádzať počas celej expozície rozprávky,“ povedal Bizub. Každá expozícia je podporená rozprávkou a príbehom, ktoré nahrali slovenskí herci Richard Stanke a Peter Krajčovič.

Galéria je priestorovo rozložená na ploche 500 m2 a nachádza sa v 24 miestnostiach. „Obsahuje 15 trikartových obrazov, šesť metrov vysokú knihu a exponáty, na ktoré bolo použitých šesť kubických metrov dreva. Na jej na obrazy spotrebovali skoro 2000 sprejov,“ uviedol Aštary. V zrkadlovom kráľovstve sa pri nachádzajú zrkadlá na ploche väčšej ako 200 m2. Na celom projekte sa pracovalo presne rok. Pre verejnosť bude galéria otvorená od piatka 20. mája, denne od 10.00 do 18.00 h.