Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

V Štátnom divadle Košice ožije príbeh Sáry Salkházi

Štátne divadlo Košice, archívna snímka Foto: Wikipédia

Sára Salkházi napokon zomrela v roku 1944 mučeníckou smrťou.

Košice 3. júna (TASR) - Poslednou novou inscenáciou v repertoári Štátneho divadla (ŠD) Košice v aktuálnej sezóne bude pôvodná slovenská hra Kamila Žišku Sára Salkházi. Divadelné spracovanie príbehu novinárky bytostne spätej s Košicami, ktorá prešla veľkým prerodom od bohémskeho života k mučeníčke viery, uvedie činohra v slovenskej premiére v piatok 8. júna na Malej scéne ŠD Košice. Záštitu nad premiérou prevzal košický rímskokatolícky arcibiskup-metropolita Bernard Bober. TASR o tom informoval tlačový tajomník ŠD Košice Svjatoslav Dohovič.

Príbeh Sáry Salkházi je silným svedectvom doby, miesta i času. "Žena s rukami vo vreckách, ako sa aj sama nazýva, sa do dejín mesta vpísala nezmazateľným znakom. Bola intelektuálkou z dobrej a zabezpečenej rodiny. Žila bohémskym životom novinárky, ale prešla veľkým prerodom a stala sa z nej mučeníčka viery. Jej silné sociálne cítenie, láskavosť i zvedavosť sa prejavovali v každom konaní, práci, záujmoch i písaní. Články, ktoré písala táto dievčina pod menom Sifax, ľudia oduševnene čítali a diskutovali o nich. Mohla si vybrať ľahšiu cestu dcéry hoteliera, ale nespokojnosť ju nútila hľadať si iné miesto a inú, azda i náročnejšiu cestu. Pracovala ako učiteľka, kníhviazačka, robotníčka, dokonca i v klobučníctve, ale až v 29 rokoch našla svoje pravé povolanie. Bolo to v Spoločnosti sociálnych sestier," hovorí dramaturgička Miriam Kičiňová.

Sára Salkházi napokon zomrela v roku 1944 mučeníckou smrťou. V roku 2006 bola na základe dekrétu o blahorečení vydaného Svätým Otcom Benediktom XVI. vyhlásená za blahoslavenú. Uvedením hry Sára Salkházi sa do repertoáru divadla opäť vracia dielo s religióznou tematikou.

"Hra Kamila Žišku je nielen duchovnou reflexiou, ale aj pohľadom na súčasné svedectvo viery, pokory a lásky človeka k človeku v čase vojnového besnenia," dodáva Kičiňová.

Sára Salkházi je pre Žišku, ktorý je aj režisérom predstavenia a autorom scénickej hudby, druhým autorským projektom v košickom divadle. Pre troma rokmi uviedol rovnako na Malej scéne ŠD Košice dramatizáciu piatich prozaických textov košického spisovateľa Stanislava Rakúsa s názvom Rozália. Absolvent divadelnej réžie a dramaturgie na VŠMU v Bratislave zaujal už svojou absolventskou inscenáciou frašky Fernanda Crommelyncka Veľkolepyě paroháč, ktorá bola nominovaná na divadelné ocenenie DOSKY v kategórii Objav sezóny.

Pripravovaná inscenácia je aj košickým debutom Petra Janků, ktorý navrhol scénu a kostýmy. V postave Sáry Salkházi sa predstaví Tatiana Poláková, v ďalších postavách uvidia diváci Katarínu Horňákovú, Beátu Drotárovú, Líviu Michalčík Dujavovú, Andreja Palka a hosťujúceho Ľuba Záhona.