Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

V Tanci medzi črepinami znejú texty Daniela Heviera

Hudobno-tanečný film Tanec medzi črepinami režíroval Marek Ťapák.

Bratislava 22. júna (TASR) - Marek Ťapák si splnil sen. Herec, režisér a scenárista priniesol na plátna slovenských kín hudobno-tanečný film Tanec medzi črepinami.

Vo svojom režijnom debute prináša divákom tanec vo vodopáde, na kopci, na píle, v skanzene. Nadväzuje ním na tradíciu hudobno-tanečných filmov a vzdáva symbolickú poctu tvorbe legendárnych slovenských filmárov, akými boli Pavol Bielik, Martin Hollý či Martin Ťapák.

Vo filmovej novinke, ktorá vznikla na základe úspešného divadelného predstavenia, chcel všetko vyjadriť v tanci. "Tie dialógy, ktoré chýbajú, by mali byť vyjadrené v tanci. Rozpor alebo láska by mala byť vyjadrená práve tým spôsobom, ako sa tancuje, ako hľadíme s partnerkou na seba, ako ju držím, ako sa ona odvráti," uviedol v rozhovore pre TASR režisér a scenárista Marek Ťapák, ktorý vo filme stvárnil i hlavnú úlohu.

Filmový príbeh mu však predsa pomáhajú posúvať i texty, básnické slovo Daniela Heviera. "Nesmierne si ho vážim preto, lebo Dano ma pozná veľmi dobre. Stačí mu povedať jednu-dve vety a on presne vie, čo potrebujem. A tak to bolo. Danovi som nemusel veľa vysvetľovať, uchopil a postavil to presne, ako to má byť," pochválil poetický a poetizujúci text vo filme Marek Ťapák a zdôvodnil jeho voľbu. "Žijeme v dobe tak rýchlej, kedy koľkokrát len priraďujeme slová za sebou bez nejakého hlbšieho významu a strácajú svoje opodstatnenie, krásu, hĺbku. Chcel som zastaviť troška a dať dôraz na to slovo."

V Ťapákových filmových črepinách tak môžu diváci obdivovať pôsobivé básnické slovo a hercov hlas, ale predovšetkým si ich získajú skvelé tanečné výkony a podmanivá hudba. Moderný film venovaný ľudovej tradícii určite zaujme aj obrazmi slovenskej prírody. Tanec medzi črepinami sa nakrúcal na Šútovskom vodopáde, Kráľovej Holi, Roháčoch, v kaštieli vo Vyšnom Kubíne či Banskej Štiavnici. Dramatický príbeh o ľudskom bytí, láske, vzletoch a pádoch v strhujúcom tanci života medzi črepinami je v slovenských kinách od štvrtka 21. júna.