Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Terchovej uvidíte aj dokument Mareka Ťapáka o otcovi Martinovi

Foto: Agentúra Amadeus s.r.o.

Už tento piatok večer po vystúpení Horehronských chlopov, folklórneho súboru Šumiačan a SĽUK-u uvedie herec a režisér Marek Ťapák dokument o svojom otcovi Martinovi Ťapákovi.

Terchová 15. augusta (OTS) - Dokument zachytáva Martina Ťapáka, ktorý bol dlhoročný člen a neskôr aj choreograf a režisér súboru SĽUK, v jeho celoživotnej tvorbe ako herca, tanečníka, choreografa a jedného z najvýznamnejších filmových režisérov. Vo svojich snímkach zachytil slovenský folklór, tradície, ľudový humor a krásu vidieka, ako herec sa predstavil spolu v dvadsiatich troch tituloch. Prvú hereckú príležitosť pred kamerou mu poskytol ešte v roku 1948 Paľo Bielik v dráme Vlčie diery.

Jedným z prvých režisérskych počinov Martina Ťapáka bol televízny film Kubo (1965) na motívy rovnomennej divadelnej hry Jozefa Hollého, ktorej titulnú rolu stvárnil Jozef Kroner. Ťapák Kronera obsadil aj do ďalších nezabudnuteľných úloh jeho kariéry - najmä do roly legendárneho Pacha v komédii Pacho, hybský zbojník (1975) Nesmrteľná paródia na jánošíkovské mýty je dodnes jedným z divácky najúspešnejších filmov slovenskej kinematografie.

Martin Ťapák spolu režíroval štyridsaťdva filmov a iinscenácií. Jeho filmografia má mimoriadnu výpovednú hodnotu nielen o svojom tvorcovi, ale najmä o nenávratne miznúcom svete tradičného slovenského vidieka, ktorý Martin Ťapák dokonale poznal a miloval. Za svoj prínos slovenskej kultúre v roku 1969 dostal titul zaslúžilý umelec a v roku 1988 titul národný umelec. V roku 2007 si prevzal Pribinov kríž I. triedy.

V kraji Jánošíka, ktorý mal Martin Ťapák tak rád, kde natáčal niekoľko svojich filmov, bude v piatok 18. augusta od 18:00 hodine oslava slovenského folklóru, na ktorú ste srdečne pozvaní. Uvidíte Horehronských chlopov, Šumiačan, SĽUK a dokumentárny film o Martinovi Ťapákovi. Vstupenky na predstavenie si môžete zakúpiť v sieti Ticketportal, alebo priamo na mieste v Amfiteátri v Terchovej pred predstavením.