Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Tigroch v meste je podľa režiséra čosi z Almodóvara i Woodyho Allena

Režisér Juraj Krasnohorský Foto: TASR/Pavel Neubauer

Juraj Krasnohorský pre TASR priznal, že sa vo svojom prvom dlhometrážnom hranom filme nechal inšpirovať obľúbenými režisérmi, ktorých spoznal, keď sa "zaúčal do filmového umenia".

Bratislava 29. mája (TASR) - Do kín mieri nový slovenský film - celovečerný debut režiséra Juraja Krasnohorského Tigre v meste.

Autorkou námetu a spoluautorkou scenára letnej komédie je Lucia Siposová, herečka, speváčka a spisovateľka.

"Herectvo je pre mňa zábava, spievanie láska a písanie sloboda. Je to úžasná vec, že si človek môže vymyslieť takúto 'lopotinu', že sa to zrealizuje a tak krásne natočí," uviedla na stretnutí s médiami Siposová.

Krasnohorský pre TASR priznal, že sa vo svojom prvom dlhometrážnom hranom filme nechal inšpirovať obľúbenými režisérmi, ktorých spoznal, keď sa "zaúčal do filmového umenia".

"Je tam možno niečo z Almodóvara, niečo z Woodyho Allena, dokonca evidentne 'pajcnutá' otváracia sekvencia s Bratislavou, je tam niečo šialené z Lyncha.“ Doplnil vyštudovaný fyzik, ktorý sa filmárčine začal profesionálne venovať až počas rokov strávených po štúdiu v Paríži a v roku 2009 na seba upozornil prvým krátkym filmom X=X+1.

Kristína Tóthová
Foto: TASR/Pavol Neubauer
V novom príbehu "o duši, ktorá si hľadá vlastnú spriaznenú dušu" zveril hlavnú mužskú úlohu prekvapivo žene. Postavu mladého ambiciózneho prokurátora Jazveca, ktorý má slabosť pre svojich nesolventných kamarátov a jeho životným problémom je, že v sebe nosí ženskú dušu, ponúkol Kristíne Tóthovej.

"Očarila ma absolútne úžasnou energiou, bola akoby z iného sveta, nebola to čisto žena a vôbec to, samozrejme, nebol muž. Bolo to niečo nadprirodzené," vysvetlil. Krasnohorský objavil talentovanú herečku s "chlapčenskou" charizmou na divadelnom predstavení Edith Piaf a dal jej úlohu, ktorú mal pôvodne hrať muž. "Pre mňa bola len jedna voľba. Keď sme mali točiť film s herečkou, ktorá má hrať mužskú dušu, tak to mohla byť jedine Kristína Tóthová."

V pestrom, nielen ľúbostnom príbehu o priateľoch, ktorí si "s nájomným vrahom za chrbtom počas niekoľkých dní poriadne upracú v životoch", diváci ďalej uvidia Milana Ondríka a Ľubomíra Bukového. Ten stvárnil postavu introvertného rojka, oddaného priateľa Holuba. Ondríkovi zveril režisér odvážneho projektu úlohu kŕmiča tigrov v ZOO a odborníka na párenie.

"Som strašne rád, že Juraj a Lucia mali tie nervy a dokončili to, že to urobili. Za to im chcem poďakovať, lebo sú odvážni a na Slovensku filmárom odvaha chýba," odkázal filmový Hyena. Svoj herecký debut si v novej snímke užila modelka a Miss Slovensko 2005 Ivica Sláviková. Tvorcom sa na nakrúcanie filmu podarilo získať aj Dianu Mórovú, českého herca Karla Dobrého, ďalej Richarda Stankeho, Roba Rotha, Zuzanu Kronerovú, Zuzanu Šebovú a Juraja Loja. Netradičnú úlohu rozprávača si vyskúšal a svoj hlas filmu prepožičal kostýmový výtvarník Milan Čorba.

V romantickej komédii s kriminálnou príchuťou môže divákov okrem hereckých výkonov zaujať farebnosť filmu a netradičná kamera. Za kamerou stál francúzsky filmár André Bonzel, ktorému sa podarilo nafilmovať Bratislavu tak, že vyzerá ako rajská záhrada. Bonzel ocenil spoluprácu s Jurajom Krasnohorským, ktorý sa pod nový film podpísal ako režisér i producent, slovami: "Film sme nakrútili počas jedného leta. Je náročné skĺbiť dva v jednom. Na debut je to úžasné, ako všetko zvládol, aj prácu režiséra aj producenta."