Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Na Valentína pripravili na Oravskom hrade romantickú prehliadku

Na snímke Oravský hrad. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Páry sa zároveň môžu zapojiť do súťaže o svadbu na Oravskom hrade.

Oravský Podzámok 1. februára (TASR) - Pri príležitosti dňa zamilovaných pripravilo Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne pre návštevníkov romantickú prehliadku hradu. Obohatená bude o čítanie ľúbostnej korešpondencie medzi Jurajom Turzom a Alžbetou Coborovou, divadelné vystúpenie a čarovné melódie.

"Od 12.00 h do 15.00 h sa môžu zamilované páry zapojiť do súťaže o svadbu na Oravskom hrade a tiež iné zaujímavé ceny," informoval TASR Michal Sopúch z oddelenia marketingu Oravského múzea. Do konca mesiaca si prídu na svoje aj milovníci kinematografie a varenia.

Oravský hrad láka svojou tajomnosťou filmárov už od začiatku 20. storočia. Do svetovej kinematografie sa zapísal už v roku 1922, kedy padol do oka tvorcom prvej čiernobielej verzie filmovej klasiky Dracula – Upír Nosferatu. "Jeho hradby a interiéry využili aj v ďalších známych rozprávkach a filmoch ako Kráľ Drozdia brada, Princezná a žobrák, Sokoliar Tomáš či minuloročný vianočný hit Láska na vlásku a mnohé ďalšie," pokračuje Sopúch. Špeciálna prehliadka Oravského hradu je pripravená 21. februára, od 12.00 do 15.00 h.

Výstava Chuť a vôňa korenia priblíži návštevníkom historický význam a rozvoj obchodu s korením vo svete. Texty spolu s názornými fotografiami okrem informácií o pôvode, zbere, pestovaní, vôni a chuti a o kuchynskom, liečebnom, či inom použití, predstavia najbežnejšie domáce aj cudzokrajné druhy. Výstavu dopĺňajú vzorky s praktickými návodmi, ako používať a rozoznávať jednotlivé koreniny.