Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

VALLOVÁ: Úlohou Litcentra je šíriť slovenskú literatúru

Zo slávnostného vyhlásenia výsledkov 25. ročníka čitateľskej ankety Knižnej revue - Kniha roka 2015 v Bratislave 19. mája 2016. Na archívnej snímke riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová. Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerstvo kultúry (MK) SR 14. decembra 2011 uskutočnilo výberové konanie na obsadenie funkcie riaditeľa Literárneho informačného centra. Vo výberovom konaní Miroslava Vallová získala prvé poradie.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Hlavnou úlohou Literárneho informačného centra je propagovať a šíriť slovenskú literatúru doma a vo svete. Činnosť a poslanie Literárneho informačného centra (Litcentrum) pre TASR charakterizovala jeho riaditeľka Miroslava Vallová.

"Na domácej pôde to robíme viacerými spôsobmi: špecializovanou edičnou činnosťou, prezentáciami, autorskými čítaniami nielen z našich titulov, ale aj z tých, na ktoré by sme radi upriamili pozornosť či už verejnosti všeobecne, alebo určitých cielených skupín. Budujeme zaujímavú literárnu databázu, organizujeme festivaly a okrem iného aj súťaž stredoškolákov Esej Jána Johanidesa, sme vydavateľmi Slniečka a Knižnej revue," konštatovala Vallová.

"V najbližšej budúcnosti by sme sa radi venovali oblasti, ktorá na Slovensku síce má určité veľmi zaujímavé výstupy z dielní dobrovoľníkov, aktivistov, ale neexistuje pre ňu celoštátne metodologické zastrešenie, ktoré pokladáme za potrebné. Je to téma zvyšovania záujmu o čítanie najmä u detí a mládeže. Radi by sme dosiahli, aby sa spoločnosť sústredeným synergickým efektom dopracovala k tomu, že čítanie sa stane predmetom záujmu, predmetom starostlivosti tejto spoločnosti," zdôraznila.

Ďalšou stránkou práce Litcentra je šírenie slovenskej literatúry v zahraničí. Na túto časť práce sa podľa Vallovej používajú "celkom iné pracovné nástroje". Medzi ne zaradila aktivity, akými sú napríklad účasť na medzinárodných knižných veľtrhoch, ale aj činnosť grantovej Komisie SLOLIA.

Ministerstvo kultúry (MK) SR 14. decembra 2011 uskutočnilo výberové konanie na obsadenie funkcie riaditeľa Literárneho informačného centra. Vo výberovom konaní Miroslava Vallová získala prvé poradie. Do funkcie nastúpila 1. januára 2012.