Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Vancouver žije v týchto dňoch medzinárodným džezovým festivalom

Na snímke kanadská kontrabasistka Brandi Disterheftová (vľavo) počas vystúpenia na tohtoročnom Medzinárodnom džezovom festivale. Foto: TASR/Tomáš Doboš

TD Vancouver International Jazz Festival je jednou z najväčších hudobných udalostí roka na území Britskej Kolumbie.

Vancouver 25. júna (TASR) - Množstvo umelcov z rôznych kútov sveta hostí na svojej pôde v týchto dňoch kanadské mesto Vancouver. Koná sa tam medzinárodný džezový festival, ktorý odštartoval v nedeľu 22. júna veľkolepým - Downtown Jazz víkendom.

TD Vancouver International Jazz Festival je jednou z najväčších hudobných udalostí roka na území Britskej Kolumbie. Organizátori pozvali do Kanady aj v tomto roku popredných svetových umelcov ako napríklad legendárneho Bobbyho McFerrina, Charlesa Lloyda s jeho kvartetom, niekoľkonásobného držiteľa ceny Grammy - trubkára Artura Sandovala i speváčku Cassandru Wilson.

Medzinárodné podujatie predstavuje v tomto roku opätovne tvorbu hudobníkov z rôznych krajín. Sú medzi nimi džezoví muzikanti, skladatelia a speváci z Kanady, Nórska, Japonska, Čile, Veľkej Británie, USA, Dánska, Nemecka, Švédska i Kuby.

Úvodný Downtown Jazz víkend vo Vancouveri sledovala už tradične niekoľkotisícová divácka kulisa. Sústreďovala sa v blízkosti hlavných pódií, ktoré umiestnili organizátori opätovne v atraktívnom, exteriérovom prostredí Vancouverskej galérie umenia.



Na troch "stageoch" sa so svojím hudobným majstrovstvom predstavili napríklad domáca kontrabasistka Brandi Disterheft, izraelská spevácka diva etiópskeho pôvodu Ester Rada, energické Hedvig Mollestad Trio z Nórska či multižánrové zoskupenie Nomadic Massive z kanadského Montrealu.

Prebiehajúci festival, ktorý potrvá do 1. júla tohto roka, nie je sústredený iba do centra Vancouveru, ale aj do ďalších častí mesta. Súčasťou jeho bohatého programu sú okrem koncertov či klubových vystúpení zároveň workshopy s hudobnou tematikou a ďalšie sprievodné podujatia. Hlavným dejiskom festivalu sa stane počas najbližšieho víkendu David Lam Park v časti mesta s názvom Yaletown.

TASR informoval hovorca a spoluzakladateľ festivalu John Orysik.